Mi lesz a magyarokkal, ha szétesik a szlovák kormány?

Küszöbön a szlovák kormány szétesése és az előre hozott parlamenti választások kiírása. A tavaly három felvidéki magyar formáció egyesüléséből létrejött pártnak itt lenne a lehetősége, hogy megmutassa magát. Kérdés, hogy a Szövetség felkészült-e arra, hogy a teljes szlovákiai magyarságot megszólítsa, és képviselje. A válaszért a Híradó.hu Kolek Zsolt szlovákiai magyar újságíróhoz és Gubík Lászlóhoz, a felvidéki Esterházy Akadémia igazgatójához fordult.

Forrás: Híradó.hu2022. 08. 19. 7:28
null
Dunaszerdahely, 2016. október 23. Egy résztvevõ a Felvidék zászlójával érkezik a Magyar Közösség Pártjának az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésére a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Mûvelõdési Központba 2016. október 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

„Ami a Felvidéket illeti, azt tudom mondani, hogy össze kellene fogni. Most mintha valami ott alakulna, mert azt meg kell értenie minden magyarnak, aki elcsatolt területen él, hogyha nem segít magán, akkor az anyaország sem tud segíteni. Sőt, nemhogy az anyaország, a Jóisten se. Tehát először saját magának kell mindent megtennie, hogy segítsen a saját sorsán. Ezt pedig a politikában összefogásnak hívják. Ha lesz összefogás, akkor lesz nagy siker a Felvidéken is”

 

– hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök idei, tusnádfürdői előadásában.

A Híradó.hu ennek kapcsán annak járt utána, mennyire egységes a felvidéki magyar politika a szlovák kormányválság idején, amely kitörési pont lehet a magyar párt számára.

Papíron már megvan az egység

 

Kolek Zsolt szerint ha most hétvégén tartanák az előre hozott parlamenti választást Szlovákiában, a Forró Krisztián által vezetett magyar Szövetség párt nagy valószínűséggel nem jutna be a népképviselet intézményébe. 

 

 

Jelenleg a szlovák parlamentben nincs magyar párt, az előző választás 2020-ban volt, a legnagyobb felvidéki magyar (pontosabban magyarokat és magyarokkal együtt élő szlovákokat képviselő) formáció, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most–Híd, valamint az Összefogás mozgalom egyesülésével csak tavaly októberben jött létre.

 

A magyarok egyharmada szlovák pártra szavazott

Kolek szerint a Szövetség–Aliancia formáció már csak a neve miatt is elbizonytalaníthatja a szavazókat.

 

„Azzal, hogy nem tették bele a magyar jelzőt a párt nevébe, sokakat elbizonytalanítottak. Hangsúlyosan állítják, hogy ők egy magyar párt, ellenben úgy hívják magukat, hogy  Szövetség–Aliancia. Ennek hátterében az áll, hogy a Most–Híd, ami inkább egy szlovák–magyar vegyes párt volt, óvakodott attól, hogy a „magyar” jelző bekerüljön a nevébe. A választókat viszont ezzel megint csak sikerült megzavarni”

 

– magyarázta Kolek Zsolt.

Mint kifejtette, ez azért is nagy baj, mert legutoljára a magyarok egyharmada szlovák pártra szavazott. Ugyan Matovic sokat veszített a népszerűségéből, de több szlovák támogató pártolt el tőle, mint magyar.

 

„Ennek leginkább az az oka, hogy a legaktívabb magyar szavazók konzervatív értékeket vallanak, Matovic pedig gyakran igyekszik Orbán Viktor magyar kormányfőt másolni. A Szövetség pedig egyelőre nem találta meg ennek az alternatíváját”

 

– vélekedett.

Fontos megemlíteni Gyimesi György nevét is, aki az OLaNO politikusaként rengeteg magyart szólít meg főleg azzal, hogy rendre kiáll Orbán Viktor és Magyarország mellett.

„Van ebben a pártban potenciál, csak még nincs kiaknázva”

Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia alapító igazgatója ezt kiegészítve a portálnak rámutatott, ma már a liberális Progresszív Szlovákia pártnak is van magyar platformja. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem az összes felvidéki magyar párt egyesült tavaly, ott van még ugyanis a Magyar Fórum, amelyet Simon Zsolt volt parlamenti képviselő vezet  – figyelmeztetett az igazgató.

Gubík László szerint az előre hozott választás nagy lehetőség lenne a magyar párt számára, hogy megmutassa, képes a teljes felvidéki magyarságot képviselni, ám ehhez előbb rendezni kellene a sorait. Csakhogy nincs világos kommunikáció azzal kapcsolatban, hogy ideológiailag mit támogatna egy választó, ha a Szövetségre szavazna, így azt sem lehet tudni biztosan, mely pártokkal lenne koalícióképes.

Gubík szerint ezekben a kérdésekben kellene a Szövetségnek minél előbb tiszta vizet öntenie a pohárba, hogy a magyar szavazatok ne folyjanak el még jobban a szlovák pártok irányába – olvasható a Híradó.hu cikkében.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció. Egy résztvevő a Felvidék zászlójával érkezik a Magyar Közösség Pártjának az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésére a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba 2016. október 23-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.