A szlovák miniszterelnök nem tud a földelkobzásokról

Kemény bírálattal illette Eduard Hegert a felvidéki magyar párt egyik vezető politikusa.

Magyar Nemzet
Forrás: Új Szó, Bumm.sk2022. 07. 17. 13:22
HEGER, Eduard
Brüsszel, 2022. február 18. Eduard Heger szlovák miniszterelnök újságírók kérdéseire válaszol az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió (AU) tagállamainak a csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 18-án. MTI/AP Pool/Geert Vanden Wijngeart Fotó: Geert Vanden Wijngeart
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény bírálattal illette Eduard Heger szlovák miniszterelnököt Sólymos László volt szlovákiai környezetvédelmi miniszter, a Szövetség felvidéki magyar párt országos tanácsának elnöke, amiért a kormányfő nem tud a Benes-dekrétumok alapján végzett földelkobzásokról. – Hegernek fogalma sem volt a nemzetiség alapján történő jogtalanságról. Jó, hogy hallottuk, legalább tudjuk, hányadán állunk a kormánnyal – utalt Facebook-bejegyzésében Sólymos László arra, hogy Eduard Heger szombaton felszólalt a gombaszögi nyári táborban.

Az Új Szó felvidéki magyar lap tudósítása szerint a szlovák miniszterelnök a földelkobzásokról azt mondta, nem tud róla, hogy ilyesmi történne. – Meg fogom erről kérdezni Ján Maroszt, a földalap igazgatóját – tette hozzá.

A Magyar Nemzet is beszámolt korábban arról, hogy a szlovák állam még mindig az 1945-ben született Benes-dekrétumokra, vagyis a magyar és a német közösségek kollektív bűnösségén alapuló jogszabályokra és rendeletekre támaszkodva hajt végre ingatlanelkobzásokat. Ez a szlovák földalap idei jelentéséből is kiderül.

Bár a 2020-ban megalakult szlovák kormány részéről érkezett ilyen vállalás, a dekrétumokon alapuló kisajátítások nem álltak le. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek korábban elmondta, felszólítja a kormányt, hogy jogszabályi úton biztosítsa be a kisajátítási eljárások leállítását.

Az Európai Bizottság mégis úgy véli, a Benes-dekrétumok történelmi dokumentum, jelenleg nincsen joghatása, alkalmazása pedig nem ütközik az uniós jogba.

Ezt a brüsszeli testület a Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő által március elején küldött írásbeli kérdésére adott válaszában írta le. – Az az érzésem, hogy nem tudnak róla, főleg arról, hogy ezeknek máig tartó joghatásuk van. Amikor elmondjuk, előbb arra gondolnak a partnerek, hogy ez valamiféle érzelmi kötődés a felvidéki magyarok részéről az ügyhöz, de amikor elmondjuk, hogy a máig tartó joghatás azt jelenti, hogy konkrétan földeket koboznak el, illetve korábban elkobzott, de be nem jegyzett földterületeket most írnak át az állam nevére, nagyon meglepődnek a partnerek. Hiszen ez semmilyen módon nem illeszkedhet nemhogy az EU-s keretbe, de egy normál állam működésének jogi kereteibe sem − mondta Vincze Loránt a Mandiner.hu-nak nyilatkozva.

Eduard Heger ugyanakkor szombaton azt is elmondta: fontos számára, hogy a szlovákiai magyarok is otthon érezzék magukat Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban a régiófejlesztésről beszélt, amely értelmében a déli régió gazdasági felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozta. Heger ezen túl a kormány által a nemzetiségeknek nyújtott kedvező lépéseket is felsorolta.

 

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök újságírók kérdéseire válaszol Brüsszelben 2022. február 18-án (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngeart)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.