időjárás 13°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Nancy Pelosi elhagyta Tajvant, folytatja ázsiai körútját

MTI
2022.08.03. 15:05
Nancy Pelosi elhagyta Tajvant, folytatja ázsiai körútját

Nancy Pelosi amerikai házelnök szerdai megbeszéléseit követően elutazott Tajvanról, és folytatta ázsiai körútját, amelynek keretében felkeresi Dél-Koreát és Japánt is. 

Ma a világ a demokrácia és az autokrácia közötti választással néz szembe

– jelentette ki az amerikai házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélése során. – Az Egyesült Államok elkötelezettsége sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt, Tajvanon és bárhol máshol a világban – szögezte le a demokrata párti politikus.

Peking, amely kínai területként tekint a szigetre, és ellenez mindenfajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között, több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani területi vizekre is, és számos, kemény hangú nyilatkozatot adott ki a hatfős amerikai delegáció kedd esti, tajpeji megérkezését követően.

Tajvan visszautasította a kedden indított, éleslövészetet is tartalmazó kínai hadgyakorlatot, amely 1995 óta a legnagyobb, Tajvant célzó kínai katonai manőver, amikor Peking nagyszámú rakétát lőtt ki a sziget közelében, hogy hangot adjon nemtetszésének Li Teng-huj akkori tajvani elnök amerikai látogatásával kapcsolatban.

Tajvan nem fog meghátrálni a szándékosan megnövelt katonai fenyegetésekkel szemben

– szögezte le Caj tajvani elnök Pelosival folytatott szerdai megbeszélése során. – Határozottan megvédjük szuverenitásunkat, és tartjuk védelmi vonalainkat a demokrácia megőrzése érdekében. (.) A demokratikus Tajvannal szembeni bármilyen agressziónak beláthatatlan következményei lennének az egész ázsiai csendes-óceáni térségre nézve – adta értésre Caj Jing-ven.

A tajvani elnök megköszönte az amerikai házelnök több évtizedes támogatását, és hálája jeléül kitüntetést adományozott a 82 éves amerikai politikusnak.

Nancy Pelosi tajvani látogatása tovább rontotta a már így is feszült amerikai–kínai viszonyt, tekintettel arra, hogy a képviselőház elnöke az amerikai elnök és alelnök után a harmadik helyen áll a hivatalos állami protokollsorrendben. Huszonöt éve ő az első amerikai házelnök, aki Tajvanra utazik Newt Gingrich 1997-es látogatása óta.

Peking határozott és egyértelmű katonai, politikai és diplomáciai választ adott Pelosi látogatására: a kedd esti éleslövészet és a négynapos hadgyakorlaton túl a kínai néphadsereg légiereje 21 katonai repülőből álló rajt küldött kedd este Tajvan felé, Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes pedig még aznap este bekérette hivatalába Nicholas Burns pekingi amerikai nagykövetet, hogy országa tiltakozásának adjon hangot a vizit miatt.

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke (középen) a tajpeji parlamentbe érkezik, a balján Caj Csi-csang tajvani parlamenti alelnök 2022. augusztus 3-án (Fotó:  MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.