Sorra ledöntik a szovjet emlékműveket az európai országok + videó

Az orosz kisebbségek tiltakozása ellenére Észtország, Lettország és Lengyelország is eltörli a múltat.

2022. 08. 26. 14:25
null
Brzeg, 2022. augusztus 24. Munkagéppel bontják a dél-lengyelországi Brzeg város szovjet emlékmûvét 2022. augusztus 24-én. MTI/AP/IPN Wroclaw Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömujjongásban törtek ki a lett lakosok, akik végignézték a rigai Győzelem parkjában, hogyan döntik le a közel nyolcvan méter magas, szovjet csillagokkal díszített obeliszket. 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatti tiltakozásuk jeleként több európai ország is megszabadult szovjet emlékműveitől a napokban – a helyi orosz kisebbség tiltakozása ellenére.

A lett fővárosból eltávolított emlékművet 1985-ben emelték, amikor Lettország még a Szovjetunióhoz tartozott, ám a lett parlament idén májusban megszavazta, hogy minden alkotást el kell tüntetni, amely a totalitárius rezsimre emlékeztet. Az orosz kisebbség hevesen tiltakozott az emlékmű lebontása miatt, amely előtt minden év május 9-én összegyűltek, hogy megemlékezzenek a Vörös Hadsereg náci Németország felett aratott győzelméről. A lett központi statisztikai hivatal 2018-as adatai szerint az oroszok az 1,9 milliós lakosság 25 százalékát alkotják. 

Lettország mellett Észtország és Lengyelország sem kímélte meg a szovjet éra emlékeit. Varsó augusztus 24-re, az ukrán függetlenség napjára időzítette a Vörös Hadsereg katonai emlékművének eltávolítását, amely eddig Brzeg városában állt. A 85 százalékban oroszok lakta észtországi Narva városában pedig a múlt héten bontották le a köztéri szoborként kiállított T–34 típusú szovjet harckocsit.

KALLAS, Kaja
 Köztéri szoborként kiállított T–34 típusú szovjet harckocsit távolítanak el az észtországi Narvában Fotó: Szergej Sztyepanov

 – Felháborító. Számomra ez a szobor a megemlékezésről szólt. Megsértették az emberi mivoltomat… – panaszolta egy orosz lakos, aki 1957 óta él Narvában. Lettországhoz hasonlóan Észtországban is mintegy negyedét teszik ki az oroszok az 1,3 milliós lakosságnak. 

Az észt lakosság körében egyértelműen megnőtt az ellenszenv az orosz ajkúakkal szemben 

– magyarázta Kristjan Kaldur, a Balti Tanulmányok Intézetének vezető elemzője. Hozzátette: az emlékművek ledöntögetése és az orosz nemzetiségűek felelősségre vonása Oroszország ukrajnai offenzívájáért csak még jobban kiélezi az etnikai konfliktusokat. A balti országok és Lengyelország éllovasai annak a kezdeményezésnek is, hogy kitiltsák az orosz állampolgárokat az Európai Unió területéről, ezzel büntetve Moszkvát a háborúért.

Borítókép: munkagéppel bontják a dél-lengyelországi Brzeg város szovjet emlékművét 2022. augusztus 24-én (Fotó: MTI/AP/IPN Wroclaw)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.