Lapozó: A csikkeltakarítás költségeit a dohánygyárakra terheli Koppenhága

Az ukrán kormány szerint 1,5 millió ukrán rekedt Oroszországban · Nemváltással úszhatják meg a szexuális bűncselekményeket a spanyol férfiak · Megváltozott az ukrán gazdasági modell · A cigarettacsikkek eltakarításának költségeit a dohánygyáraknak kell megfizetnie Koppenhágában.

Magyar Nemzet
2022. 09. 27. 13:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán kormány szerint 1,5 millió ukrán rekedt Oroszországban

„Körülbelül 1,5 millió ukrán állampolgár nem tud hazajönni Oroszországból Ukrajnába, többségük nők és gyerekek” – mondta Olga Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes az ENSZ Közgyűlésén tartott rendezvényen. Elmondása szerint az Oroszországban rekedt ukránokkal még hozzátartozóik sem tudnak kapcsolatba lépni.

„Most mindennél fontosabb, hogy minden rendelkezésre álló nemzetközi eszközt felhasználjunk az alapvető emberi jogok védelmére, és megduplázzuk erőfeszítéseinket, hogy megakadályozzuk az ukrán állampolgárok erőszakos kihasználását" – hangoztatta Sztefanisina. 

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Ukrajna már a háború kezdete előtt csatlakozott az embercsempészetet megelőző európai mechanizmusokhoz, ma pedig fokozza együttműködését az uniós intézményekkel, hogy a jövőben megelőzze az ehhez hasonló bűncselekményeket. Mint ismeretes, körülbelül 12 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború miatt. Ugyanakkor ötmillió állampolgár már visszatért hazájába. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Nemváltással úszhatják meg a szexuális bűncselekményeket a spanyol férfiak

A spanyol jogászok egy új bűnözői módszer térnyerésétől tartanak. Múlt héten derült ki, hogy a rendőrség nem tud elszámoltatni egy férfit szexuális bántalmazásért, miután kiderült, hogy titokban nemet váltott, így női névvel és nemmel szerepel a nyilvántartásban. 

Élettársa hiába jelentette fel és próbálta meg elhagyni, még távoltartási végzést sem tud kiharcolni, mivel új neme miatt a férfit nem lehet szexuális bűncselekmény miatt felelősségre vonni. Nemi erőszakkal kapcsolatos ügyekre szakosodott jogászok szerint az új transztörvény adta lehetőségek miatt hamarosan megszaporodhatnak az ilyen típusú esetek az országban, ami rengeteg nő jogait és életét sodorhatja veszélybe. 

A jelenlegi spanyol törvények ugyanis kimondják, hogy a bűncselekmények elbírálásánál mindig az elkövető hivatalos papírjaiban szereplő nemet kell alapul venni. Utóbbi esetben épp emiatt csak családon belüli erőszakként vagy konfliktusként tudják kezelni a történteket szexuális erőszak helyett. 

Szerintük bár védeni kell a transz emberek jogait, a női jogokat sem lehet szem elől téveszteni, ugyanis ők lehetnek a szabad nemváltás legfőbb áldozatai. Az új transztörvény lehetővé teszi, hogy betöltött 16 éves kortól bárki önállóan, bírósági vagy szülői hozzájárulás nélkül kérvényezhesse az önkormányzatoknál neme megváltoztatását. Az előírások ráadásul megkönnyítik a hivatali eljárás folyamatát is, hisz a kérvényező akár már a papírok benyújtásától számított egy-másfél hónapon belül kézhez kaphatja új iratait. A jogászok szerint mielőbb törvénymódosításokra van szükség, hogy a férfiak ne kerülhessék el a felelősségre vonást a nemváltás után. 

Forrás: vozpopuli.com

 

Megváltozott az ukrán gazdasági modell

Ukrajna gazdasága az árupiaci modellről az élelmiszermodellre állt át – közölte Tarasz Viszockij agrárpolitikai miniszterhelyettes. Hozzátette, a háború felgyorsította a tejtermékek exportját Ukrajnában, ezenkívül az ország fejleszteni kezdte a húsipart, az alternatív energiaforrásokat, valamint a gabonafélék feldolgozását is.

„A háború első hét hónapja után azt láttuk, hogy az árumodellhez való visszatérés már a múlté. Miről árulkodik ez? Először is arról, hogy mindenki megértette: mindössze olajnövényre koncentrálni nagyon kockázatos. Más fajta termelésre is nyitni kell” – fejtette ki. 

A tisztviselő szerint Ukrajna növeli a tejtermékek exportjának volumenét. Az augusztusi számok szerint különösen a tejtermékek exportja mutatott rekordot az elmúlt két évhez képest. Növekszik az ipari sertés- és baromfitelepek száma is az országban. 

A képviselő ezt elsősorban a takarmányárak csökkenésével magyarázta. Viszockij arról is beszélt, hogy az ukrán gazdálkodók közvetlenül a bioenergiába fektetnek be.

„Az ágazat felismerte, hogy sokkal kifizetődőbb alternatív energiaforrásokat – bioetanolt, biogázt, biometánt – előállítani, mint egyszerűen nyersanyagokat eladni, majd drága földgázt vásárolni a kukoricaszárításhoz"– jegyezte meg. Elmondása szerint Ukrajnában egy másik aktívan fejlődő terület a gabonanövények komolyabb feldolgozása: a liszt, a tészta és az aminosavak előállítása. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

A csikkeltakarítás költségeit a dohánygyárakra terheli Koppenhága

Egy új rendelet értelmében a dán dohánygyáraknak hozzá kell járulniuk a cigarettacsikkek összegyűjtésének költségéhez. A január ötödikétől életbe lépő jogszabály szerint évente mintegy 32 millió koronát (1,7 milliárd forintnyi összeget) kell fizetniük az önkormányzatoknak hozzájárulásként a dohányzás okozta szennyezés eltakarításának költségeihez, közölte a környezetvédelmi minisztérium. 

Az önkormányzatok mellett a pénz egy része a természetvédelmi hatósághoz, egy másik pedig az útkezelőhöz kerül. A rendelet szerint a gyártóknak olyan kampányokhoz is hozzá kell járulniuk, amelyek a szabadtéri dohányzás negatív következményeit mutatja be. 

Forrás: DR

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.