Lapozó: Félmillió forintba is kerülhet egy átlagos svéd családiház áramszámlája a télen

Nem engedélyezi a kiskorúak nemváltását a finn kormány · Megfenyegette az olasz jobboldali koalíciót az EU · További 11 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket · A félmillió forintot is meghaladhatja egy átlagos svéd családi ház áramszámlája ezen a télen.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedélyezi a kiskorúak nemváltását a finn kormány

A nemek meghatározásáról szóló új törvényjavaslatot nyújt be a finn kormány, amely az elfogadása esetén hatályon kívül helyezi a transzszexuális személyek nemének meghatározásáról szóló törvényt. A kabinet szerint az új, úgynevezett transztörvény célja az önrendelkezési jog, a személyi sérthetetlenség és a magánélethez való jog erősítése, valamint a diszkrimináció csökkentése.

A törvényes nem megállapításához többé nem szükséges orvosi vizsgálat, diagnózis vagy a reproduktív képesség hiánya, ugyanakkor a nemváltoztatást továbbra is a 18 éves korhatárhoz kötik. A kormány első törvénytervezetét már tavasszal bemutatták, amely már akkor is sok kritikát kapott főként a gyermekombudsmantól és emberjogi szervezetektől, illetve iskolai ifjúsági egyesületektől, elsősorban a korhatár csökkentésének hiánya miatt. 

Az öt parlamenti párt a törvénytervezet benyújtása előtt – a tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva – megállapodott abban, hogy nem csökkenthető a korhatár, a most benyújtott jogszabálytervezet változatlanul úgy rendelkezik, hogy a nagykorúságot el kell érnie annak a személynek, aki nemet akar változtatni. A transztörvényt még az ősszel elfogadhatja a parlament. 

Forrás: Yle

 

Megfenyegette az olasz jobboldali koalíciót az EU

Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan büntetné a jobboldali olasz kormányt Ursula von der Leyen. „Amennyiben Olaszországban rosszra fordulnának a dolgok, megvannak azok az eszközeink, amelyeket Magyarországgal és Lengyelországgal szemben is alkalmazunk” – idézi az Il Giornale olasz lap az Európai Bizottság elnökének szavait. 

A választások előtt érkezett üzenet a jobboldali politikusok méltatlankodását váltotta ki. Matteo Salvini, a Liga elnöke szánalmas fenyegetésnek nevezte a kijelentést, véleménye szerint Von der Leyen jobban tenné, ha az európai polgárok rezsiköltségeivel foglalkozna. 

Salvini emlékeztetett, hogy a bizottság elnöke a teljes európai közösséget képviseli, és nem utolsósorban az európai és az olasz adófizetők pénzén végzi munkáját. Szerinte pont ezért elfogadhatatlan a magatartása. Hozzátette, vasárnap nem a brüsszeli bürokratákon, hanem az olaszokon a sor, hogy letegyék voksukat. Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország! alelnöke is reagált Von de Leyen kijelentésére: „Olaszország szabad és demokratikus ország, mely hisz az Európai Unió értékeiben” – hangsúlyozta pártja európai elhivatottságát Tajani. 

„Mindig tanúságot tettünk arról, hogy komoly, hiteles, és megbízható politikai erő vagyunk, semmi sem indokolja, hogy kételyek merüljenek fel a jobboldali kormány alkalmasságát illetően” – fűzte hozzá a Hajrá, Olaszország! alelnöke. 

Forrás: ilgiornale.it

 

További 11 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket

Szeptember 23-án tizenegy ukrán mezőgazdasági termékekkel megrakott hajó hagyta el Odessza, Csornomorszk és Pivdenny kikötőit az úgynevezett gabonafolyosón keresztül. Erről az ukrán infrastrukturális minisztérium sajtószolgálata számolt be. Hozzátették, a fedélzeten 201 000 tonna élelmiszer található, a hajók Ázsia és Afrika országaiba tartanak. 

A hírportál azt is közölte, hogy az első ukrán élelmiszert szállító hajó indulása óta már 4,58 millió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak sikeresen az országból. Összesen 203 hajó hagyta el az ukrán kikötőket élelmiszerekkel megrakva Ázsia, Európa és Afrika országaiba. A hírportál emlékeztet: korábban az ukrán média arról számolt be, hogy az ukrán gabonaexport mértéke lassan eléri a háború előtti szintet. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

A félmillió forintot is meghaladhatja egy átlagos svéd családi ház áramszámlája ezen a télen

„Előre spóroljanak az emberek” – javasolja a svéd Fogyasztói Energiaügynökség, ugyanis az egekbe szökhet az áram ára a téli hónapokban. Már az augusztusi áramszámla is – amikor még nem kellett fűteni – hideg zuhanyként érte a családok nagy részét, de becslések szerint a következő hónapokban ennek a többszörösét kell majd kifizetni. 

Egy átlagos, elektromos árammal fűtött családi házban a 15 ezer koronát is meghaladhatja a havi számla értéke, ami több mint félmillió forintnak felel meg. Az ügynökség számításai ugyan becslések, de még az optimistább forgatókönyv szerinti ár is tízezer korona körül alakulhat. 

A fogyasztók számítanak a választási kampányban beígért támogatásokra, melyek mögé minden parlamenti párt beállt. Az azonban, hogy a pénz mikor érkezik és mennyi lesz, egyelőre nem világos. A leköszönő szociáldemokrata kormány megbízta a hálózati szolgáltatót, a Svenska Kraftnätet, amelynek az extraprofitjából kívánják finanszírozni a kompenzációt, majd ezután dolgoznának ki egy támogatási rendszert. A határidő november 15-e, a javaslatot pedig már az új, jobboldali kormány fogja tárgyalni. 

Forrás: Dagens Nyheter

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.