Lapozó: Ingyen és orvosi vény nélkül juthatnak a francia nők esemény utáni tablettához

Tömegével érkeznek Nigerbe az Algériából kitoloncolt migránsok · Megszavazta a gáz áfájának csökkentését a spanyol kormány · Több mint 200 millió euróval segíti a spanyol kormány a prostitúció felszámolását · Ingyen és orvosi vény nélkül juthat minden francia nő esemény utáni tablettához.

Magyar Nemzet
2022. 09. 21. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 200 millió euróval segíti a spanyol kormány a prostitúció felszámolását

A spanyol miniszterek tanácsa kedden jóváhagyta az úgynevezett „Camino-tervet”, amely lehetőséget biztosít a jobb életre az emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás áldozatainak úgy, hogy gazdasági, társadalmi és munkaügyi alternatívákat kínál nekik. 

A mintegy 204 millió eurós terv egyes pontjait már idén elkezdik megvalósítani, részleteit pedig 2026-ig dolgozzák ki, és a közelmúltban elfogadott „csak az igen az igen” néven ismert törvény része lesz. Utóbbival megszüntették a bántalmazás és a nemi erőszak közötti különbséget. 

A Camino-tervben már anélkül vehetnek majd részt többek között a prostituáltak, hogy cserébe fel kellene jelenteniük kizsákmányolóikat. Ezzel a lépéssel a kormány arra törekszik, hogy még több nő kapjon figyelmet, köztük olyanok is, akiket eddig a félelem tántorított el attól, hogy változtassanak az életükön. 

Mindenki, aki bekerül a programba lakhatáshoz, minőségi egészségügyi ellátáshoz juthat majd és munkalehetőséget is kínálnak nekik. Mivel az érintett nők 90 százaléka bevándorló és illegálisan tartózkodik Spanyolország területén, felgyorsítják számukra a tartózkodási és munkavállalási engedélyhez való hozzáférést. 

Az egyenlőségi minisztérium által kidolgozott kampány része lesz az is, hogy felvilágosító előadásokat tartanak a férfiaknak, köztük az iskolásoknak is, hogy már korai életszakaszban felismerjék a nemek közötti egyenlőség fontosságát. 

Forrás: rtve.es

 

Tömegével érkeznek Nigerbe az Algériából kitoloncolt migránsok

Algéria folytatja az illegális migránsok kitoloncolását: kedden újabb 669 migráns érkezett meg gyalogszerrel az Algéria–Niger határon fekvő Assamakka településre. A migránsok között mindössze két nigeri állampolgár volt, a többiek nyugat- és közép-afrikai országokból érkeztek: 286 személy Maliból, 166 Guineából, 37 Burkina Fasóból, 27 Szenegálból, 25 Beninből, 22 Elefántcsontpartól, 21 Gambiából, 21 Szudánból, 19 Nigériából, 14 Kamerunból és 14 Sierra Leonéból. 

A Nigerbe visszatoloncolt csoportban voltak még csádi, mauritániai, bissau-guineai, libériai és togói állampolgárok is. A migránsok többsége egyedülálló férfi volt, velük utazott 14 nő és öt kiskorú gyermek. Szeptember 6-án Algéria ugyancsak nagyszabású kitoloncolási akciót hajtott végre: 847 migránst küldött vissza Nigerbe. 

A szisztematikus deportálásokat Algír 2014-ben kezdte meg, s azóta több tízezer illegális migránst távolított el az ország területéről. Az afrikai migránsok ugyanis Algériát tekintik az Európába tartó illegális migráció egyik tranziteldorádójának, ezért Nyugat-Afrikából és Közép-Afrikából is ide özönlenek a Földközi-tenger túlpartjára vágyó migránsok. Az Algéria–Niger határon, Assamakkában az ENSZ migrációs szervezete, az IOM tranzittábort is üzemeltet. A táboron kívül élő migránsok pedig jellemzően koldulásból tartják fenn magukat az algériai városokban. 

Forrás: lefigaro.fr

 

Megszavazta a gáz áfájának csökkentését a spanyol kormány

Spanyolországban december 31-ig 21-ről öt százalékra mérséklik az energiahordozó általános forgalmi adóját, hogy így segítsék a háztartásokat a fűtési szezonban. Teresa Ribera energiaügyi miniszter hozzátette, hogy ha szükséges, akkor a teljes téli időszakra kiterjesztik a kedvezményt. 

Az új előírások október 1-jén lépnek életbe és azok is élhetnek vele, akik pellettel vagy tűzifával fűtenek. A fogyasztóvédelmi szervezetek szerint azok a családok, akik a szabályozott piaci árakat fizetik, mindössze 8-10 eurót tudnak majd megtakarítani a változtatással. A szabadpiaci árakat fizető fogyasztóknál nagyobb mértékű lesz a segítség, az ő számlájukon akár 23 euróval kevesebb összeg szerepelhet a következő hónaptól. 

A miniszterek tanácsa kedden zöld utat adott az ibériai kivételként ismert kedvezmény kiterjesztésére is, melynek lényege, hogy a gázra – uniós engedéllyel –bevezethettek egy átlag 50 eurós árplafont. A csökkentésből már a kapcsolt energiatermelést alkalmazó nehézipari vállalatok is részesülhetnek. Ezzel a kormány mintegy 600 létesítménynek teremti meg a lehetőséget az újranyitásra, ugyanis nagy részük leállította tevékenységét az extrém magas költségek miatt.

Forrás: rtve.es

 

Ingyen és orvosi vény nélkül juthat minden francia nő esemény utáni tablettához

A francia egészségügyi miniszter, Francois Braun bejelentette, hogy a francia kormány ingyenessé tenné minden francia nő számára az esemény utáni fogamzásgátló tablettát, amelyek kiváltásához a jövőben orvosi vény sem lenne szükséges. Az erre vonatkozó javaslatokat a kormány a 2023-ra vonatkozó társadalombiztosítási finanszírozási törvénytervezetben terjeszti a minisztertanács elé szeptember 26-án. 

Franciaországban jelenleg csak a kis- és fiatalkorú lányok, valamint a felnőtt korú diáklányok férhetnek hozzá ingyenesen az esemény utáni tablettákhoz, amelyeket a patikákban, az iskolai orvosi szolgálatnál, valamint a szexuális egészségügyi központokban és szűrőállomásokon igényelhetnek. A tabletták gyógyszertári ára egyébként három és húsz euró között mozog, amelynek egy részét a francia egészségügyi biztosítási rendszer visszatérítheti. 

A nemek közötti egyenlőségért felelős francia miniszter, Isabelle Rome szerint azonban a felnőtt francia nők jelentős része pénzügyi nehézségek miatt nem tudja megvásárolni a fogamzásgátló tablettáknak ezt a fajtáját, ezért döntött a francia kormány úgy, hogy életkori korlátozás nélkül teszi ingyenessé a sürgősségi fogamzásgátlást. 

A szexuális úton terjedő betegségek szűrésében szintén változások lesznek. Eddig csak a HIV-szűrés volt térítésmentes Franciaországban, ezentúl azonban már minden szexuális úton terjedő fertőzés szűrését térítésmentesen és orvosi beutaló nélkül lehet igénybe venni 26 éves korig. 

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy Franciaországban az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a Chlamydia és a gonorrea (más néven tripper vagy kankó) fertőzések száma, amelynek számos oka lehet. Köztük egyik az, hogy a francia kormány európai viszonylatban jóval kevesebbet fordított a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, az európai átlagnak mindössze a felét. 

Forrás: bfmtv.com

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.