Lapozó: Nemváltása miatt úszta meg büntetését egy spanyol férfi

Az ukrán gabonaexport lassan eléri a háború előtti szintet · Provokátorok zavarják meg Meloni felszólalásait · Már két majomhimlős esetet regisztráltak Ukrajnában · Nemváltása miatt úszta meg büntetését egy spanyol férfi.

Magyar Nemzet
2022. 09. 20. 14:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán gabonaexport lassan eléri a háború előtti szintet

Az ukrán mezőgazdasági termékek exportra szánt mennyisége folyamatosan növekszik, lassan eléri a háború előtti szintet – mondta Tarasz Viszockij agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterhelyettes szeptember 19-én, hétfőn.

„Exportlehetőségeink jól alakulnak. Július 1-jén nagy adag feleslegünk volt, több mint 20 millió tonna. Ráadásul már van új termésünk, ezért az export újra elindulhat" – jelentette ki Viszockij. Állítása szerint a termésből 67 millió tonnát már betakarítottak, ebből 45 millió tonna exportálható, hazai fogyasztásra pedig 20-22 millió tonna elegendő lesz. 

A miniszterhelyettes arról is beszámolt, hogy júliusban 3 millió tonna mezőgazdasági termék exportjára volt lehetőség, a gabonafolyosó augusztusi megnyitása után pedig ez a szám elérte a 4,5 millió tonnát. Szeptemberben szerinte 5,4-5,5 millió tonna exportálására van kilátás.

„Reméljük, hogy nem lesz vis maior. Közeledünk a háború előtti átlagos havi export mennyiségéhez. A korábbi években ez évszaktól és intenzitástól függően havi 6-7 millió tonnát tett ki. Ha elérjük a 6 millió tonnát, az óriási eredmény lesz a folyamat minden résztvevője számára” – mondta Viszockij. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Provokátorok zavarják meg Meloni felszólalásait

Egyre feszültebb hangulatban zajlik a választási kampány Olaszországban. Baloldali és anarchista provokátorok csoportjai vegyültek el rendszeresen az Olasz Testvérek párt választási gyűlésein, akik Georgia Meloni, a legnépszerűbb olasz párt vezetője felszólalásai közben trágár kommentekkel szakították félbe beszédét. 

A pártszimpatizánsok és politikusok mindeddig civilizáltan, türelemmel viselték a rendbontók jelenlétét, hiszen elmondásuk szerint amennyiben konfliktusra kerülne sor, a sajtó azonnal a jobboldali politikai erőt kiáltaná ki erőszakosnak. A legutóbbi kampány a dél-olaszországi Caserta városában zajlott, ahol viszont már tarthatatlanná vált a helyzet, így Meloni egy rövid videót tett közzé Facebook-oldalán, hogy szóvá tegye a rendszeres provokációkat. 

„Szégyenletes, ez már a hatodik alkalom, hogy ellenállók csoportja próbálja felforgatni a választási gyűlést” – mondja Meloni, aki Luciana Lamorgese belügyminisztert vonja felelősségre a zavargásokért. Véleménye szerint nemcsak alkalmatlan feladata elvégzésére, hanem azt várja, hogy konfliktus robbanjon ki a választók között.

Forrás: ilmessaggero.it

 

Már két majomhimlős esetet regisztráltak Ukrajnában

Alig néhány napja azonosították az első majomhimlős beteget Ukrajnában, mára regisztrálták a második esetet is. A beteg magas lázzal, arcon, szájon és kézen jelentkező kiütésekkel érkezett az orvoshoz. A páciens elmondása szerint a bőrtünetek augusztus végén jelentkeztek először, ugyanakkor csak néhány nappal ezelőtt fordult orvoshoz. 

Ezzel kapcsolatban az egészségügyi minisztérium azt kéri, hogy a majomhimlőhöz hasonló tünetek esetén az állampolgárok azonnal forduljanak orvoshoz. A majomhimlő első esetét Ukrajnában szeptember 15-én regisztrálták. Az említett esetek az előzetes adatok szerint nem állnak összefüggésben egymással.

„Júliusban a humanitárius segítségnyújtás keretében PCR-teszteket szállítottak Ukrajnába, hogy legalább ötezer tesztet végezhessenek el a meghatározott betegség diagnosztizálására. Így szükség esetén Ukrajnában minden régióban kimutatható a koronavírus” – tették hozzá az egészségügyi minisztérium munkatársai. Megjegyezték, hogy az első majomhimlős páciensnél a betegség enyhe lefolyású volt.

 Forrás: ua.korrespondent.net

 

Nemváltása miatt úszta meg büntetését egy spanyol férfi

Nemet váltott, így megúszta a felelősségre vonást egy bántalmazó Spanyolországban. Az illetőt volt élettársa jelentette fel augusztus közepén, aki arról számolt be, hogy a férfi többször megverte, megtámadta, illetve szexuálisan is bántalmazta. 

A rendőrség azonban végül nem tudott érdemben foglalkozni az üggyel, mivel kiderült, hogy a nő férje öt hónappal korábban hivatalosan nemet váltott, és nő lett anélkül, hogy élettársát erről tájékoztatta volna. A neve megváltozott a nyilvántartásban, a pszichológiai papírjai tanúsága szerint pedig női fehérneműt hord és hormonkezelésre is jár. 

A hatóság emiatt családtagok közötti konfliktusként, legfeljebb családon belüli erőszakként tudja kezelni az ügyet, ugyanis a törvények nem adnak útmutatást az ehhez hasonló szituációkra. A bírósági eljárás ideje alatt a bántalmazott nő távoltartási végzést sem tud szerezni, pedig nyáron már többször ment el otthonról a rendszeres bántalmazás miatt. A rendőrség ki is ment a házukhoz, ahol élettársa férfinak volt öltözve, de a nemváltást bizonyító hivatalos papírok miatt nem tudtak eljárni ellene. 

Forrás: vozpopuli.com

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.