Lapozó: Sötétbe borul a versailles-i kastély és a Louvre üvegpiramisa is

Egy vagyonos francia család is finanszírozza az afrikai migránsok betelepítését a kisebb falvakba · Ötvenegyezer euróba kerül egy belga pékség éves áramfogyasztása · A közigazgatásból is kitiltaná a spanyol nyelvet a katalán kormány · Sötétbe borul a versailles-i kastély és a Louvre üvegpiramisa is.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 15:14
null
Párizs, 2017. május 7. Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter támogatói a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután a politikus gyõzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez) Fotó: Philippe Lopez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vagyonos francia család is finanszírozza az afrikai migránsok betelepítését a kisebb falvakba

Egy bretagne-i kistelepülés, Callac egyik vagyonos francia családja a helyi polgármesterekkel együttműködve migránsokat telepítene be a franciaországi falvakba. A betelepítés a Village Horizon (#horizon) néven emlegetett projektnek az első, kísérleti állomása. A megvalósításhoz – például egyes lakóingatlanok megvásárlásához, munkahelyteremtéshez, a migránsok bérének a támogatásához – szükséges finanszírozást a jómódú Cohen család jótékonysági alapítványa, a Le Fonds de dotation Merci is segítené, akár tíz éven keresztül. 

A Horizon projekt első betelepítéseit előkészítő callaci polgármesteri hivatal azzal indokolja az úttörő szerepvállalást, hogy a migránsok életet lehelnek majd az elvándorlás miatt jócskán elnéptelenedett településbe, ahol az elmúlt években számos vállalkozás, kereskedelmi és vendéglátóhely húzta le a rolót. 

A városvezetés elképzelése szerint az érkező migránsok között képzett orvosok és ápolónők is lesznek, akiknek hála a település egészségügyi ellátása is javul majd. A helyiek hangosan tiltakoznak a többségében Afrikából érkező migránsok erőszakos betelepítése ellen. Szombaton Éric Zemmour pártjának, a Visszahódításnak a tagjai tüntetést szerveztek a bretagne-i közösség nyugodt életvitelének a megőrzése érdekében, s azért is, hogy a helyi önkormányzat és párizsi mecénása inkább a callaci munkanélkülieket segítse az intézkedésekkel. 

A betelepítések pontos időpontját és az érkezők várható létszámát még homály fedi, a callaci lakosok nem kaptak tájékoztatást vezetőiktől. A francia régiók „benépesítését” finanszírozó Merci alapítvány létrehozója az a Franciaország-szerte közismert Marie-France Cohen, aki a vagyonát luxus gyermekruházati cikkek árusításából alapozta meg. 

A milliomosnő jelenleg az Eiffel-torony lábánál található XVIII. századi hatalmas villában él egy afgán és egy eritreai menekülttel. A Horizon projekt kiötlői szerint ha az első betelepítés sikeres lesz, legalább húsz másik francia települést is bevonnak majd a programba.

Forrás: lefigaro.fr, cnews.fr, twitter.com

 

Ötvenegyezer euróba kerül egy belga pékség éves áramfogyasztása

Amay belgiumi település egyik pékségének tulajdonosa számolt be üzlete éves áramelszámolásáról, valamint a következő hónap befizetendő előlegéről. A két tétel összege ugyanis 51 088 euróra (azaz több mint húszmillió forintnak megfelelő összegre) rúgott. 

Az éves elszámolás befizetendő végösszege ráadásul úgy emelkedett csillagászati magasságokba, hogy a tulajdonos, Emmanuel Liemans már így is havonta hétezer euró előleget (azaz 2,8 millió forintot) fizet ki áramra, ami pedig a háromszorosa a tavaly fizetett előlegeknek.

A belga RTL-nek nyilatkozó Liemans közölte, hogy az 51 ezer euró befizetésére ráadásul csak néhány napos határidőt kapott. A pék teljes képtelenségnek nevezte a helyzetet, és a körülményeket figyelembe véve úgy döntött, hogy nem fizeti be az áramelszámolást. 

„Az éves áramszámlám összege egy családi ház vételára. Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel a problémával. A szolgáltató ráadásul elérhetetlen, azt mondják, majd e-mailben válaszolnak a kérdésekre” – mesélte tapasztalatait. Hozzáfűzte, hogy tisztában van vele, hogy fizetnie kell, de a kiszámlázott összeg olyan képtelen, hogy csak számlázási hiba jöhet szóba magyarázatként, mivel az elmúlt hónapokban jelentős energetikai korszerűsítést is végrehajtott az üzletében. 

Liemans hozzáfűzte, hogy teljes vállszélességgel támogatja a belga kormány által bevezetett extraprofitadót, mert míg az energiaszolgáltatók gyarapodnak, a kisvállalkozások és a magánemberek egyre nagyobb nyomorba süllyednek. Az RTL, a Le Soir és az Ipsos közvélemény-kutató cég friss felméréséből eközben az derül ki, hogy a belgáknak már 64 százaléka támogatja a jelenleg működő, de 2035-re bezárásra ítélt hét atomreaktor élettartamának a meghosszabbítását, míg 2016-ban mindössze 54 százalékuk nézte volna ezt jó szemmel. 

Forrás: rtl.be, rtl.be

 

A közigazgatásból is kitiltaná a spanyol nyelvet a katalán kormány

A katalán kulturális miniszter, Natália Garriga kérvényezte, hogy Katalónia állampolgárai a jövőben bármelyik közigazgatási területen kérhessék katalán nyelven az eljárások lefolytatását mind szóban, mind írásban, mind a digitális platformokon. 

A területpolitikai miniszterrel tartott munkaértekezleten – melyen a nyári katalán–spanyol találkozó tapasztalatait vitatták meg – már szóba került az is, hogy a külügyminisztérium kezdeményezni fogja, hogy az Európai Parlament plenáris ülésein a Spanyolországban jelen lévő regionális nyelvek, köztük a katalán, a galíciai és a baszk nyelv is használható legyen. Emellett a spanyol kormány már tárgyal annak lehetőségéről is, hogy a katalán nyelv használatát a szenátusra is kiterjessze. 

Forrás: 20minutos.es

 

Sötétbe borul a versailles-i kastély és a Louvre üvegpiramisa is

A párizsi Eiffel-torony után a versailles-i kastély és a Louvre múzeum udvarán található üvegpiramis díszkivilágítását is lekapcsolják, jelentette be hétvégén a francia kulturális miniszter, Rima Abdul Malak. A miniszter szerint az intézkedés energiatakarékosság szempontjából ugyan nem jelentős, de annál fontosabb a szimbolikáját és a példamutatását tekintve, amely a lakosságot is az energiatakarékosságra emlékezteti és inspirálja. 

A Louvre piramisának esti fényei két órával korábban, este 11 órakor hunynak majd ki a korábbi hajnali egy óra helyett, a versailles-i kastély díszkivilágítását 22 órakor kapcsolják le az eddig megszokott 23 óra helyett. 

A kulturális miniszter egyúttal felszólította a franciaországi múzeumok, mozik, színházak és minden rendezvényhelyszín üzemeltetőjét, hogy a példamutató szimbolikus gesztusokon túl vezessenek be olyan hatékony intézkedéseket is, amelyek valóban csökkentik az épületek energiafogyasztását, és segítik az ökológiai átmenetet. 

A párizsi Orsay múzeum (Musée d’Orsay) például 33 százalékkal csökkentette áramfogyasztását pusztán azzal, hogy a hagyományos villanyégőket LED- izzókra cserélte ki, idézte fel a miniszter az intézkedés hatékonyságát. Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo ugyancsak a múlt héten jelentette be, hogy a párizsiak és a turisták már éjfél előtt búcsút inthetnek az Eiffel-torony és más látványosságok éjszakai díszkivilágításának, valamint hűvösebb közintézményekre és igencsak frissítő hőmérsékletű úszómedencékre számíthatnak. 

Forrás: cnews.fr

 

Borítókép: Louvre múzeum (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.