Lapozó: Veszélybe kerültek a téli sportok Olaszországban

Újabb lakossági energiaár-támogatást jelentett be a francia kormány · Az orosz csapatok megpróbálták elárasztani Krivij Rih városát · Aggasztóan sok illegális bevándorló érkezik Spanyolországba · Veszélybe kerültek a téli sportok Olaszországban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 15. 14:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány újabb lakossági energiaár-támogatást jelentett be

Elisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán újabb családsegítő intézkedéseket jelentette be a növekvő energiaárak kompenzálására. Eszerint a lakossági földgáz és az áram ára csak korlátozott mértékben, maximum 15 százalékkal emelkedhet. A gáz árának korlátozása januártól, a villamos energiáé februártól lép majd életbe. A kormányfő szerint az ársapkának köszönhetően a gázzal fűtő családok számlája havonta mindössze 25 euróval nő majd meg kétszáz euró helyett. 

Az elektromos fűtésű háztartások pedig csak húsz euróval fizetnek majd többet havonta a korlátozás nélkül hozzávetőleg akár 180 eurós növekedés helyett. Mivel azonban számos francia család már a 20-25 eurós költségnövekedést sem engedheti meg magának, a francia kormány egyszeri, száz-, illetve kétszáz eurós energiacsekkel is segíti a legszerényebb jövedelmű háztartásokat. 

Az intézkedésben érintett 12 millió család még idén kézhez kapja a támogatást, amely 1,8 milliárd euróba kerül majd az államkasszának. A miniszterelnök bejelentette, hogy ellentétben a kormány korábbi támogatási rendszerével, most már a fűtőolajat és a tűzifát használó háztartások is kapnak energiacsekket. 

Forrás: bfmtv.com

 

Az orosz csapatok megpróbálták elárasztani Krivij Rih városát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy szeptember 14-én, szerdán az oroszok rakétatámadást indítottak a Dnyipropetrovszk régióban található Krivij Rih ellen, megrongálva a hidraulikus szerkezeteket. Az oroszok hét Kh–22-es stratégiai robotrepülőgéppel találtak el kritikus és közlekedési infrastrukturális létesítményeket. Az ütközés következtében a hidraulikus építmények súlyosan megsérültek, Krivij Rih több kerülete víz nélkül maradt.

– A terrorista ország továbbra is harcol a polgári lakosság ellen. Ezúttal a rakétacsapások a hidraulikus szerkezetek megrongálását célozták, és Krivij Rih elárasztására tettek kísérletet – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint a megszállók pánikot keltenek, vészhelyzetet teremtenek, és megpróbálják az embereket áram, fűtés, víz és élelem nélkül hagyni. Az elnök egyúttal hangsúlyozta, meggyőződése, hogy az ukránokat így nem fogják megtörni, a betolakodók igazságos választ és megtorlást kapnak. – A becsapódás helyén másodpercenként száz köbméteres vízszivárgás figyelhető meg – közölte Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki hozzátette, hogy ez jelentős mennyiség, az Inguletsz folyó vízszintje emiatt óránként változik. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Aggasztóan sok illegális bevándorló érkezik Spanyolországba

A hatóságok tájékoztatása szerint egy hét leforgása alatt kilencszáz migráns kötött ki a Kanári-szigetek, Murcia, Alicante és a Baleár-szigetek partjain, köztük htszáz fő Algériából, háromszáz pedig Marokkóból érkezett. Spanyolország idén felrúgta a baráti viszonyt Algírral, hogy megoldja a Rabattal fennálló diplomáciai konfliktust, mely miatt tavaly több mint tízezer afrikai migráns rohamozta meg Ceutát néhány óra leforgása alatt. 

Marokkó a békülés részeként megígérte, hogy felszámolja az illegális migrációt, de egyelőre úgy tűnik, nem sikerül teljesíteni a feladatot. A helyzetet ráadásul most már súlyosbítja, hogy Algéria Spanyolország Nyugat-Szaharával kapcsolatos pálfordulása miatt nem állja útját a migránsoknak, így olyan országokból is érkeznek emberek a spanyol szigetek és városok kikötőibe, ahonnan korábban sosem. Csak az elmúlt egy hétben rengeteg szíriai, jemeni, pakisztáni, egyiptomi és tunéziai állampolgár kért menedéket a spanyol kormánytól. 

A Kanári-szigetek helyzete a legaggasztóbb, mert a rendőrség szerint a migrációs adatok egyre súlyosabbak. Az általuk kezelt statisztikák szerint idén eddig 11 ezer ember érkezett csak a Kanári-szigetekre, 15 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában és 175 százalékkal több, mint 2020-ban. A teljes statisztikát tekintve 2022-ben eddig 15 417 ember érkezett tiltott útvonalon Spanyolországba, míg 2021-ben összesen 15 909-en értek partot a dél-európai ország valamelyik régiójában. A határrendészet szerint a 2022-es év az illegális migrációban minden eddigi statisztikát felül fog múlni. 

Forrás: elmundo.es

 

Veszélybe kerültek a téli sportok Olaszországban

Az elszállt energiaárak ellehetetlenítik a téli sportolást Olaszországban. Egymás után jelentik be a korcsolyapályát üzemeltető sportegyesületek, hogy nincs anyagi forrásuk a pályák lehűtésére. Olyan mértékben emelkedtek meg a működtetéshez szükséges költségek, hogy azt a belépők emelésével sem lehet kompenzálni. Az észak-olaszországi Alvise De Toni jégpálya, a Pieve di Cadore és San Donato Milanese települések jégstadionjai máris közzétették, hogy nem nyitnak meg a téli szezonra. 

A korcsolyapályák működtetésének idei nyári költségei a háromszorosára, négyszeresére emelkedtek. A pályák fenntartási költsége korábban 10-12 ezer euró volt, most már negyvenezer euró körül mozog. Az északolasz Belluno közelében található Alleghe településen színházi előadások és fontos sportrendezvények színhelye volt a korcsolyapálya, azonban a polgármester a bezárás mellett döntött, miután meglátta az 53 ezer eurós augusztusi számlát. Aggodalmát fejezte ki az Olasz Sportszövetség jégsportokkal foglalkozó szekciójának elnöke, Andrea Gios, aki szeptemberben a kormányhoz fordult segítségért. 

Forrás: agi.it

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.