Lapozó: Egy ukrán hivatalnok titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az oroszoknak

Ma hirdethetik ki a svéd választás előzetes eredményét · Ukrajna újabb kölcsönrészletet kap az IMF-től · A vártnál magasabb lett az augusztusi infláció Spanyolországban · Egy ukrán hivatalnok titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az oroszoknak.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este hirdethetik ki a svéd választás előzetes eredményét

Szerdán reggel megkezdődött azon szavazatok számolása Svédországban, amelyek vasárnap nem kerültek be a szavazókörökbe. Az országgyűlési választás eredményét feltehetően este fogja kihirdetni a svéd választási iroda, de annak pontos idejét nem közölte. A hivatal vezetője elmondta a svéd közmédiának, hogy még 314 gyűjtőkörzetet kell összeszámolni, amelyekben levélszavazatok, illetve nagykövetségen leadott voksok, valamint az előválasztás utolsó napjaiban résztvevők borítékjai vannak. Anna Nykvist hozzátette, hogy a helyi és megyei önkormányzati választások esetében előfordulhat, hogy egyes körzetekben csak csütörtökre végeznek, de az országgyűlési választások esetében már ma is lehet előzetes végeredmény. A végleges és hivatalos eredményre körülbelül egy héttel a szeptember 11-i választás után lehet számítani. A vasárnapi választás eredménye 95 százalékos feldolgozottságnál igen szoros eredményt mutat a jobb-, illetve a baloldali pártok között. Az Ulf Kristersson miniszterelnök-jelölt vezette négy jobboldali párt mindössze egy mandátummal vezet a 349 tagú országgyűlésben a baloldali tömörülés előtt, a szavazatkülönbség mindössze 47 ezer voks. Ennek ellenére a ma feldolgozásra kerülő, mintegy 230-240 ezer szavazat feltehetően nem módosít a végeredményen. Mikael Gilljam, a Göteborgi Egyetem politológiaprofesszora szerint a Magdalena Andersson vezette, piros-zöld baloldali blokk nagy eséllyel nem fog tudni fordítani az eredményen, ahhoz, hogy ez mégis megtörténjen, valami nagyon rendkívülinek kellene történnie. Hasonlóképpen vélekedik a Svenska Dagbladet napilap politikai szakkommentátora is. Henrik Torehammar véleménye szerint a külföldi szavazatok általában stabilan jobboldaliak, tehát Kristersson blokkjának előnye inkább növekedni fog, mint csökkenni.

Forrás: SVT, Svenska Dagbladet

Ukrajna újabb kölcsönrészletet kap az IMF-től

Ukrajna egy hónapon belül új forrásokhoz juthat a gyorsfinanszírozási gyakorlat részeként. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít Ukrajnának, hogy az ország rendszeresen forráshoz juthasson. Erről az IMF ügyvezető igazgató-helyettese, Vladislav Raskovan számolt be szeptember 13-án, kedden – írja az Interfax h1rportál.

– Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna kevesebb mint egy hónapon belül megkapja ezt a pénzt – mondta az IMF ügyvezető igazgató-helyettese. Elmondása szerint az Ukrajna Alapból és más programokból átcsoportosított forrásokból valósítják meg a kölcsönrészlet kifizetését. Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke és Kristalina Georgieva, az IMF vezetője a mai napon a pénzügyi együttműködés kilátásairól tárgyaltak. A beszélgetés során kiderült, hogy további 1,4 milliárd dollárt biztosítanak Ukrajnának. Nemrég Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az IMF meglehetősen passzív hozzáállást tanúsít Ukrajna támogatása terén. Korábban Kirillo Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank vezetője elmondta, hogy Ukrajna 15-20 milliárd dollár értékben tervez új megállapodást kötni az IMF-fel.

Forrás: ua.korrespondent.net

A vártnál magasabb lett az augusztusi infláció Spanyolországban

A spanyol országos statisztikai intézet hétfőn közzétett adatai szerint 10,5 százalékos pénzromlást könyvelhet el a dél-európai ország, elsősorban az élelmiszerek és az áram árának kiugró emelkedése, valamint az üzemanyagárak ingadozása miatt. Az előzetesen közzétett statisztikában még 10,4 százalékra becsülték az inflációt. Az augusztusi adatok valamelyest alacsonyabbak a júliusinál, amikor a fogyasztói árindex 10,8 százalékon állt, ami 1984 óta a legrosszabb adat volt. Csak a nyár utolsó hónapját figyelembe véve az élelmiszerek 13,8 százalékkal drágultak, köztük is elsősorban a gabonafélék, a tej, a sajt, a tojás és a hús ára ugrott meg. Ilyen mértékű áremelésre 1994 óta nem volt példa.

Forrás: rtve.es

Egy ukrán hivatalnok titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az oroszoknak

Az ukrán kabinet titkárságának egyik alkalmazottja 15 évig kémkedett Oroszországnak. A kémkedést csak 2022 áprilisában fedték fel, a hivatalnokot 12 év börtönbüntetésre ítélték – áll a Kijevi Sevcsenko Kerületi Bíróság augusztus 19-i ítéletében. A Miniszteri Kabinet munkatársa a kormánytitkárságon dolgozott, 2019-től pedig a miniszterelnöki feladatok ellátásának levélelemzési és nyomonkövetési főosztályának vezető referensi pozícióját töltötte be. Az ügy iratai szerint a tisztviselőt 2007-ben keresték fel az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) munkatársai. A jelentések szerint a tisztviselő 2007-ben Moszkvába utazott, ahol találkozott az FSZB két alkalmazottjával (egyikükről azt állította, hogy az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának alkalmazottja). Pénzjutalom fejében felajánlották neki, hogy adjon tájékoztatást a régiók helyzetéről, a védelmi képességekről, a rendfenntartó tisztek és a különleges szolgálatok tevékenységéről. Ezekért a szolgáltatásokért a kabinet alkalmazottja háromezer dollárt kapott. 2007-ben a tisztviselő több államtitkot képező dokumentumot másolt le, és átadta azokat a FSZB egyik tisztjének, nyolcszáz dolláros jutalomért. Az ukrán hivatalnok 2022 áprilisában bukott le, amikor házkutatást tartottak nála. Később bevallotta a tettét, két nappal később hivatalosan is vallomást tett. A tisztviselő a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása után minden kapcsolatot megszakított az orosz különleges szolgálatok alkalmazottjaival, és megbánta a tettét. A volt tisztviselő tevékenységét hazaárulásnak minősítették. Enyhítő körülmény, hogy a hivatalnok aktívan közreműködött a nyomozás során. A bíróság 12 év börtönbüntetésre ítélte, valamint a teljes vagyonát elkobozta.

Forrás: unian.ua

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.