Elfoglalta hivatalát az új kenyai elnök

Az új elnökre nagy államadósság és sebes infláció vár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 18:30
ODINGA, Raila; RUTO, William
Nairobi, 2022. szeptember 13. William Ruto új államfõ ellép a díszegység elõtt a nairobi Kasarani Stadionban tartott beiktatási ünnepségen 2022. szeptember 13-án. A korábbi alelnök az augusztus 9-i elnökválasztáson szoros versenyben gyõzött az ellenzék jelöltjével, Raila Odinga korábbi miniszterelnökkel szemben. Ruto az afrikai ország ötödik elnöke. MTI/AP/Sayyid Abdul Azim Fotó: Sayyid Abdul Azim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 55 éves William Ruto a főváros, Nairobi legnagyobb stadionjában 60 ezer néző előtt tette le a hivatali esküt. Beiktatásán mintegy húsz afrikai ország miniszterelnökei és államfői vettek részt. Az érdeklődőkkel gyorsan megtelt stadion bejáratánál tülekedés alakult ki, melyben többen megsérültek. A sérültek pontos száma nem ismert, de a hivatalos jelentések szerint három kórház fogadta őket, és mindegyikük állapota stabil.

A beiktatási ceremónia többhetes vitának vetett véget: az augusztus 9-én megtartott elnökválasztáson William Ruto mindössze 233 ezerrel kapott több szavazatot riválisánál, Raila Odingánál.

A leköszönő elnök, Uhuru Kenyatta támogatását élvező Odinga csalásra hivatkozva nem fogadta el vereségét, és a legfelső bíróságon megtámadta a végeredményt. A bíróság múlt heti határozata szerint nem történt csalás, így megválasztott elnökké nyilvánította William Rutót. A döntés után Raila Odinga azt mondta, tiszteletben tartja a bírósági döntést, de nem ért vele egyet, ezért nem vett részt a beiktatási ünnepségen.

A megválasztása utáni első beszédében Ruto egységre és összefogásra szólította fel a kenyaiakat, hangsúlyozva, hogy baráti kezet kíván nyújtani ellenfeleinek.

Az új elnök szerény családból származik, de évtizedek alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé vált, az utóbbi években már az alelnöki pozíciót töltötte be. Választási kampányában az önfejlesztésre képes hétköznapi emberek támogatójaként mutatkozott be, és munkahelyteremtést ígért. A gazdasági kilábalást egy 50 milliárd kenyai shillinges (165 milliárd forintos) alap létrehozásával képzeli el, amely a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtana hiteleket.

Kenyában az utóbbi időben jelentősen emelkedett az üzemanyagok, az élelmiszerek, a műtrágya és a gabona ára, ami fokozta az inflációt. Az ország GDP-arányos államadóssága 67 százalékos, és eléri a 8436 milliárd shillinget, azaz körülbelül 27,9 ezermilliárd forintot.

Az elemzők szerint William Ruto mélyen megosztott országot vesz át, ugyanakkor kiemelik, hogy az augusztusi elnökválasztás lebonyolítása a vitatottsága ellenére is példaértékű volt, mert a korábbi választásoktól eltérően sikerült elkerülni az erőszakot.

 

Borítókép: William Ruto új államfő ellép a díszegység előtt a nairobi Kasarani Stadionban tartott beiktatási ünnepségen 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/Sayyid Abdul Azim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.