Magyarország sikere várható, de a világ ellenünk van

A magyar férfitenisz-válogatott csütörtökön és pénteken Litvániában, Ukrajna ellen lép pályára a Davis-kupában. A párharc győztese jövőre megküzdhet a világdöntőbe kerülésért, a papírforma magyar sikert ígér.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 15:48
Davis Cup Ukraine Hungary Vladyslav Orlov Marton Fucsovics
Davis-kupa tenisz Fucsovics Márton Vladiszlav Orlov 2022 Fotó: UTF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfitenisz-válogatott legutóbb márciusban, Ausztrália ellen lépett pályára. Akkor az is bravúrnak számított, hogy 2-1-re vezetett Magyarország, végül azonban az ausztrálok fordítottak, így ők vehetnek részt a világdöntőn, a csoportkörben az első meccsüket már meg is nyerték 3-0-ra Belgium ellen.

A magyar válogatottra osztályozó mérkőzés vár, ezúttal azonban teljesen más a szereposztás: a világranglista alapján a (91. hely), Piros Zsombor (159.), Marozsán Fábián (179.), Fajta Péter (481.) összeállítású csapat toronymagas esélyes az ukránok ellen, ahol a legmagasabban rangsorolt teniszező Vladiszlav Orlov (530.).

Éppen Orlov helyzete mutatja azonban, hogy az ukránok egészen más helyzetben fognak küzdeni a hazájukért a kényszerűségből Litvániába vitt találkozón, erre világított rá a párharc előtt Andrej Medvegyev szövetségi kapitány, aki játékosként döntőt játszott az 1999-es Roland Garroson.

– Lehetetlen teljes mértékben a teniszre koncentrálnunk, miközben az országunkban háború dúl. Vladiszlav Orlovnak például lerombolták a harkivi házát, nincs is hová hazamennie. 

Teljes szívünkből küzdeni fogunk a hazánkért, noha a magyarok ellen nem mi vagyunk a favoritok. Bízunk benne, hogy a legjobb teljesítményünk elég lesz ahhoz, hogy rácáfoljunk az előrejelzésekre. 

Elvégre sokan gyors vereséget jósoltak nekünk február 24-én is

 – mondta Medvegyev, aki a dátummal nem egy korábbi Davis-kupa-mérkőzésre utalt.

A teniszvilág egyértelműen Ukrajna mellett áll a háborús helyzetben, a US Open előtt jótékonysági eseménnyel igyekeztek támogatni az országot, a díjátadó ceremóniákon is megemlékeztek a háború sújtotta országról. Az amerikai nyílt teniszbajnokság női versenyének győztese, a lengyel Iga Swiatek hónapok óta ukrán nemzeti színű szalaggal a sapkáján játszik.

Mindezt figyelembe véve kijelenthető, amire a tavaszi labdarúgó vb-pótselejtező előtt a skót Andrew Robertson is utalt:

a teniszt követők döntő többsége Ukrajna sikeréért, emiatt ezúttal szükségszerűen a magyarok vereségéért szorít.

Ez persze azon nem változtat, hogy a magyar csapat érvényesíteni akarja a papírformát.

Tudjuk, hogy az ellenfelünk kettőzött erővel küzd majd. A világranglista alapján mi vagyunk az esélyesek, de a Davis-kupában nem csak ez számít.

 A célunk természetesen a győzelem, bízom benne, hogy mindenki a képességeinek megfelelően teljesít – fogalmazott a magyar szövetségi kapitány, Nagy Zoltán, aki elismeréssel beszélt Piros és Marozsán fejlődéséről is. Utóbbi a US Open előtti héten nyert challenger-versenyt, azóta már három játékosunk van a top 200-ban.

– Nagyon örülök mindkettejük jó szereplésének, egy kapitánynak jó látni, ha a csapat tagjai hétről hétre jobban teljesítenek. Szorítok értük, és persze az előretörésük a válogatott előnyére is válik. Bízom benne, hogy a hazájukért való küzdelem kihozza belőlük majd ugyanezt a jó formát vagy akár még többet, és akkor újra ott lehetünk a Davis-kupa döntőjének selejtezőjében – mondta Nagy Zoltán.

Davis-kupa, osztályozó

Ukrajna–Magyarország
Vilnius, Litvánia (fedett keménypálya)

Csütörtök, 17.00
Vjacseszlav Bielinszkij–Fucsovics Márton
Vladiszlav Orlov–Piros Zsombor

Péntek, 16.00
Ilja Beloborodko, Vladiszlav Manafov–Fucsovics, Marozsán Fábián
Orlov–Fucsovics
Bielinszkij–Piros

Borítókép: Vladiszlav Orlov és Fucsovics Márton a párharc negyedik meccsén feszülhet egymásnak (Forrás: UTF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.