Ukrajna a vb-szereplésért küzd, de a háború ezt is átkeretezi

A Liverpool skót sztárja tudja, hogy az egész világ az ellenfelük sikeréért szorít, a Manchester City ukrán játékosa pedig élete legfontosabb meccsére készül. Szerdán pótolják a háború miatt elhalasztott Skócia–Ukrajna világbajnoki pótselejtezőt, amely most csak részben szól arról, hogy melyik válogatott álmodhat tovább az utolsó európai hely megszerzéséről a katari tornára.

2022. 06. 01. 6:30
Zincsenko, Olekszandr
Glasgow, 2021. június 29. Az ukrán Olekszandr Zincsenko ünnepel, miután gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Svédország - Ukrajna mérkőzésén a glasgow-i Hampden Park stadionban 2021. június 29-én. MTI/EPA/Robert Perry Fotó: Robert Perry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna még él. Ukrajna a végsőkig harcolni fog. Ilyen a mentalitásunk, sosem adjuk fel – nyilatkozta áthallásosan Olekszandr Zincsenko. A Manchester City csapatával idén angol bajnok balszélső szavai éppúgy vonatkozhatnak az Oroszország ellen honvédő háborút folytató ukrán nemzetre, mint a katari vb-re való kijutás utolsó szalmaszálába kapaszkodó ukrán válogatottra.

Ukrajna a vb címvédő franciák mögött a második helyen zárta a selejtezős csoportját tavaly novemberben, így lett jogosult a pótselejtezőre, amelynek első fordulójában Skócia lett az ellenfele. 

A találkozót eredetileg a többi európai pótselejtezővel együtt, márciusban játszották volna le Glasgow-ban, ám mivel néhány héttel korábban, február végén Oroszország megkezdte Ukrajna katonai megszállását, júniusra halasztották a pótselejtezők ezen ágát. A mai mérkőzés győztese vasárnap Wales ellen lép pályára a második fordulóban, amely már közvetlenül a vb-részvételről dönt.

– Hálásak vagyunk a sok támogatásért a világ minden részéről – fogalmazott Zincsenko. – Megígérhetem minden ukrán embernek, hogy mindent megteszünk a győzelemért, azért, hogy büszkék legyenek ránk, és néhány pillanatra újra tudjanak mosolyogni.

Nehéz helyzetben van az ukrán válogatott, amely a vb-selejtezők csoportkörének tavaly őszi zárása óta nem lépett pályára hivatalos meccsen. A Ferencváros támadóját, Olekszandr Zubkovot is a soraiban tudó keret jelentős része ukrán klubokhoz tartozik, és ők a háború miatt berekesztett bajnokság tavaly decemberben megrendezett utolsó fordulója óta meccshiánnyal küszködnek. Egyfajta menedéket is jelentett számukra, hogy Szlovéniában edzőtáboroztak a válogatottal, amely felkészülési mérkőzéseken német, olasz és horvát klubok ellen játszott.

– Az első időszakban, amikor kitört a háború, nagyon nehéz volt a futballra koncentrálni – emlékezett vissza Zincsenko, aki a szerencsésebbek közé tartozott, hiszen a Premier League-ben a tavasszal is futballozott. – A skótok elleni életem egyik legfontosabb összecsapása lesz. 

Többen viszonylag régóta nem játszottak mérkőzéseket, fizikailag ez nyilvánvalóan hátrányt jelent, de itt most nincsenek kifogások. Szükségtelen a motivációnkról beszélni.

A skótok sincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen tudják jól, Ukrajna sikere szimbolikus lenne, s emiatt a belső vívódásaikkal is meg kell küzdeniük.

– Valószínűleg az egész világ Ukrajna sikerét szeretné látni – mondta ki a skót válogatott csapatkapitánya, az idei BL-ezüstérmes Liverpool alapembere, Andrew Robertson. – Ha bárki más ellen játszanának, én is azt szeretném, hogy ők nyerjenek, de most az én országomról van szó. 

Támogatjuk Ukrajnát a mérkőzés előtt és után, de abban a 90 vagy 120 percben, amíg tart a meccs, nekünk a saját álmainkért is kell küzdenünk. Ki szeretnénk jutni a világbajnokságra.

Skócia eddig összesen nyolcszor volt vb-résztvevő, de legutóbb már huszonnégy évvel ezelőtt, így a glasgow-i Hampden Parkban a hazai szurkolók legalább annyira ki lesznek éhezve a sikerre, mint a világbajnokságon eddig mindössze egyszer, 2006-ban szereplő Ukrajna régi és új szimpatizánsai.

Világbajnoki pótselejtező: Skócia–Ukrajna 20.45 (tv: Sport 1)

Borítókép: Olekszandr Zincsenko az ukrán válogatottban (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.