Szívszorító üzenet az ukrán katonáktól a labdarúgó-válogatottnak

Az ukrán labdarúgó-válogatott tagjai jelenleg a hazájukban dúló harcoktól távol, Szlovéniában edzőtáboroznak, ott készülnek a Skócia elleni világbajnoki pótselejtezőre. Közben üzenetet kaptak az ukrán katonáktól, akik arra kérik őket, a szívüket-lelküket is tegyék ki a pályára, és jussanak ki Katarba.

Magyar Nemzet
2022. 05. 07. 12:34
Jong, Frenkie de; Zubkov, Olekszandr
Amszterdam, 2021. június 13. A holland Frenkie de Jong (j) és az ukrán Olekszandr Zubkov a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Hollandia – Ukrajna mérkõzésen az amszterdami Johan Cruyff Arénéban 2021. június 13-án. MTI/EPA/AFP/John Thys Fotó: John Thys Forrás: MTI/EPA/AFP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden egyes nap üzennek nekünk a katonáink. Közülük is sokan szeretik a futballt Ukrajnában, és csak egyet kérnek tőlünk, hogy tegyünk meg mindent a világbajnoki szereplésért – árulta el Tarasz Sztepanenko, az ukrán válogatott középpályása, akit a Daily Mail idézett.

– Az országunknak, a katonáinknak a remény pillanata lenne a sikerünk, az egész nemzet együtt ünnepelne. Ezért nekünk nemcsak játszanunk, nemcsak futballoznunk kell, hanem a szívünket és a lelkünket beleadni a meccsbe – tette hozzá a Sahtar Donyeck játékosa, aki így folytatta:

Ebben nagyon sok érzelem van. Nap mint nap látjuk a fotókat, a videókat a harcokról, és akárhányszor beszélünk ezekkel a srácokkal, az szívszorító. Tudjuk, mit jelentenek az előttünk álló meccsek, és mindent megteszünk.

Ukrajna eredetileg márciusban lépett volna pályára az európai vb-pótselejtező első fordulójában Skócia ellen. Ám az oroszok által indított ukrajnai háborúra való tekintettel június elsejére halasztották glasgow-i mérkőzést, amelynek a győztese Walesszel találkozik a következő, a katari vb-szereplésről már közvetlenül döntő párharcban június 5-én.

Nehéz helyzetben van az ukrán válogatott, amely tavaly november óta nem lépett pályára, játékosai nagy része, akik odahaza futballoznak, ráadásul hónapok óta nem játszottak tétmérkőzésen. 

Közéjük tartozik a nyilatkozó Sztepanenko is, miután az ukrán élvonalban legutóbb december közepén rendeztek meccseket.

Április végén jelentették be, hogy az ukrán bajnokságot lefújják a háború miatt, és idén nem hirdetnek bajnokot sem. 18 forduló után egyébként Sztepanenko csapata, a Sahtar két ponttal vezette a tabellát a Dinamo Kijev előtt.

Az ukrán válogatott május 11-én a Bundesligában szereplő Mönchengladbach csapata ellen lép pályára barátságos mérkőzésen, és ez lesz az első fellépése a februárban megindult orosz katonai megszállás óta.

Borítókép: A holland Frenkie de Jong (j) és az ukrán Olekszandr Zubkov, a Ferencváros játékosa 2021-ben megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában játszott Hollandia–Ukrajna mérkőzésen az amszterdami Johan Cruyff Arénában 2021. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.