időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

Amerikai milliárdos vette meg a Chelsea-t Abramovicstól

Magyar Nemzet
2022.05.07. 08:57 2022.05.07. 09:14
Amerikai milliárdos vette meg a Chelsea-t Abramovicstól

Todd Boehly a Chelsea FC új tulajdonosa, jelentette be a BL-címvédő londoni klub a hivatalos honlapján szombat hajnalban. Az amerikai milliárdos 4,25 milliárd font értékű ajánlattal vette át az együttes irányítását az orosz Roman Abramovicstól, aki az Ukrajnában zajló háború miatt hozott gazdasági szankciók miatt volt kénytelen megválni a csapattól.

Todd Boehly ismert amerikai befektető, a sportvilágban sem újoncként indul, egyaránt tulajdonosi részesedése van az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakersben, a WNBA-ben érdekelt Los Angeles Sparksban, valamint az MLB-ben játszó Los Angeles Dodgersben.

A Chelsea-t nem egyedül vásárolta meg, hanem egy tulajdonosi csoport vezetőjeként, amelybe rajta kívül a Dodgersben szintén szerepet vállaló Mark Walter, a svájci milliárdos Hansjorg Wyss és a Clearlake Capital befektetési cég tartozik.

Boehly vásárlási szándékára már a brit kormány is az áldását adta a Daily Mail cikke szerint, s ugyancsak itt írnak arról, hogy a licitversenyben Nagy-Britannia leggazdagabb emberét, Sit Jim Ratcliffe-t is meg kellett előzniük a hajrában.

Az új tulajdonos pénteken már Londonban tartózkodott, és várhatóan részt vesz a Chelsea Wolverhampton elleni Premier League-meccsén a Stamford Bridge-en szombaton, ekkor mutathatják be.

A Chelsea közleménye szerint az ajánlatból 2,5 milliárd font a klub részvényeinek 100 százalékos megvásárlására lesz fordítva, és a teljes összeget befagyasztják egy brit bankszámlán azzal a céllal, hogy később jótékony célra fordítsák. Roman Abramovics korábban azt ígérte, hogy a vételárat az ukrajnai háború elesetteinek megsegítésére fordítja.

Az ajánlatból fennmaradó 1,75 milliárd fontot a klub fejlesztésére kell költeniük az új tulajdonosoknak, amely magában foglalja a stadion, az akadémia, a női csapat és az alapítvány finanszírozását is.

Az adás-vétel várhatóan május végén zárul le.

Márciusban érkezett a hír, hogy a brit kormány az ukrán háború miatt megbüntette Roman Abramovicsot, befagyasztotta az orosz oligarcha országban lévő vagyonát, illetve megtiltotta neki, hogy üzleti tevékenységet folytasson Nagy-Britanniában. A Chelsea-t 2003 óta tulajdonló Abramovics emiatt kényszerült a klub eladására.

Nem sokkal korábban, februárban nyerte meg a klubvilágbajnokságot a Chelsea, melynek német vezetőedzője, Thomas Tuchel akkor az orosz tulajdonos szerepét méltatta a sikerekben.

– Gratuláltam neki, ő gratulált nekem, mire én azt mondtam, ez az egész érted van – árulta el Tuchel, hogyan zajlott le a Chelsea tulajdonosával, Roman Abramoviccsal folytatott párbeszéde a győztes finálé után. – Ez a te csapatod, és a te hozzájárulásod, a te szenvedélyed tette mindezt lehetővé, mi pedig örülünk, hogy a részesei lehetünk ezeknek a sikereknek.

Abramovics vezetésével a klub ötször nyerte meg a Premier League-et, hatszor az FA-kupát, kétszer-kétszer a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát a legfontosabb címek közül. Egy korszak most végleg véget ért a Chelsea-nél.

Borítókép: Roman Abramovics (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.