Abramovics az ukrán áldozatokat támogatná a Chelsea eladásából

Roman Abramovics a Chelsea honlapján közleményben erősítette meg a hírt, eladni szándékozik a londoni futballklubot, a Bajnokok Ligája címvédőjét. Az orosz üzletember azonban a befolyó összeggel nem a saját vagyonát gyarapítaná, hanem azt egy jótékonysági alapítványnak utalná át, amely ebből az ukrajnai háború áldozatait támogatná.

Magyar Nemzet
2022. 03. 02. 19:58
Abramovics, Roman;
Fribourg, 2018. május 18. Roman Abramovics orosz milliárdos üzletember, a Chelsea angol labdarúgóklub tulajdonosa (k) ügyvédjeinek társaságában meghallgatásra érkezik a svájci Fribourg körzeti bíróságára 2018. május 18-án. Abramovicsot, Jevgenyij Svidler orosz üzletembert és a Gazprom orosz gázipari céget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD perelte be hitelcsalás vádjával. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott) Fotó: MTI/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délelőtt futótűzként futott terjedt a nemzetközi sportsajtóban egy Egyesült Államokban élő svájci üzletemberrel, bizonyos Hansjörg Wyss-szel készített interjú, aki arról beszélt, Roman Abramovics megvételre kínálta fel neki a Chelsea-t. Ebből az is kiderül, hogy az orosz oligarcha csupán taktikai lépésként adta át a Bajnokok Ligájában címvédő labdarúgóklubot az egyesület jótékonysági alapítványának, valójában továbbra is ő hozza meg a stratégiai döntéseket.

Wyss azt is elmondta, az összegben még nem állapodtak meg, mert Abramovics sokat kért. Hogy mennyit, azt persze nem hozta nyilvánosságra, azt azért közölte, a Chelea kétmilliárd fonttal tartozik az orosz oligarchának, aki az árba ezt az összeget értelemszerűen belekalkulálja.

Roman Abramovics szerda este az alábbi közleményt jelentette meg a Chelsea hivatalos honlapján. Ebben megerősíti az eladási szándékot, ugyanakkor teljesen más megvilágításba helyezi az ügyletet.

„Szeretnék reagálni a médiában az elmúlt napokban a Chelsea FC tulajdonjogával kapcsolatos találgatásokra. Ahogy korábban is mondtam, mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg a döntéseket. A jelenlegi helyzetben ezért a klub eladása mellett döntöttem, mivel úgy gondolom, hogy ez a klub, a szurkolók, az alkalmazottak, valamint a klub szponzorai és partnerei érdeke” – így kezdődik a kommüniké. Aztán Abramovics cáfolja, hogy a klub adósságát bekalkulálná az árba.

Nem rohamtempóban valósul meg a klub eladása, hanem a megfelelő eljárás szerint. Nem kérem semmilyen kölcsön visszafizetését. Ez számomra soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti tiszta szenvedélyről.

Abramovics a titokzatos jótékonysági alapítvány szerepéről is szót ejt: ezen keresztül az ukrajnai háború áldozatait akarja támogatni.

Utasítottam a munkatársaimat, hogy hozzanak létre egy jótékonysági alapítványt, amelynek javára a klub eladásából származó teljes nettó bevételt felajánljuk. Az alapítvány az ukrajnai háború áldozatainak megsegítését szolgálja. Ez magában foglalja az azonnali segítségnyújtást, valamint a hosszú távú helyreállítási munka támogatását.

Abramovics természetesen sajnálja, hogy a háború miatt meg kell válnia a Chelsea-től, de ezt tartja a helyes döntésnek.

„Tudják, hogy ezt a döntést hihetetlenül nehéz meghozni, és fáj, hogy így válok meg a klubtól. Úgy gondolom azonban, hogy ez a klub legjobb érdeke. Remélem, sikerül még utoljára ellátogatnom a Stamford Bridge-re, hogy személyesen elbúcsúzzak önöktől. Életem megtiszteltetése, hogy a Chelsea FC tagja lehetek, és büszke vagyok minden közös eredményünkre. A Chelsea Football Club és támogatói mindig a szívemben maradnak.”

Fel van adva a lecke. Abramovics arra ugyanis nem tér ki, hogy üzleti, netán lelkiismereti megfontolás alapján jutott erre az elhatározásra. S még azt sem zárhatjuk, ki hogy minderről egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, akinek ő az egyik tanácsadója. Vagy talán már csak volt.

S természetesen ahhoz, hogy megvalósuljon a jótékony szándék, először is nyélbe kell ütni az adásvételt. Hogy Hansjörg Wyss-szel vagy valaki mással, az hamarosan kiderül.

Borítókép: Roman Abramovicsnak a Chelsea nem üzlet, hanem szenvedély (Fotó: Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.