Az „áruló” Timoscsuktól mind a 144 válogatottságát elvették az ukránok

Szerdán még „csak” az Ukrán Labdarúgó-szövetség etikai és fair play bizottsága javasolta, hogy töröljék a 144-szeres válogatottbeli fellépésével hazájában rekorder Anatolij Timoscsuk teljes életművét, de ez pénteken meg is történt. A 42 éves Timoscsuk bűne az, hogy az orosz agresszió után nem hagyta ott a Zenit Szentpétervár csapatát, ahol másodedzőként dolgozik, és semmilyen elítélő nyilatkozatot nem tett az Ukrajnát ért támadás után.

2022. 03. 11. 17:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Labdarúgó-szövetség (UAF) etikai és fair play bizottsága arra jutott, hogy Anatolij Timoscsuk azzal, hogy a Zenitnél maradt, s hallgatásba burkolózott, károsítja az ukrán futballról alkotott képet.

A testület szerdán azt a javaslatot tette, hogy:

– vonják vissza Anatolij Timoscsuk Pro licences edzői bizonyítványát
– forduljanak az állami szervekhez, hogy Timoscsukot fosszák meg valamennyi állami kitüntetésétől
– fosszák meg az ukrán bajnokságban, az ukrán kupában és az ukrán szuperkupában szerzett címeitől
– töröljék a nevét az ukrán válogatott játékosainak a nyilvántartásából

Ezekből az Ukrán Labdarúgó-szövetség az első, a harmadik és a negyedi pontot illetően a saját hatáskörében törölhette Anatolij Timoscsuk teljes ukrajnai életművét, és ezt pénteken meg is tette. Mi több, Timoscsukot élethosszig tartó eltiltással sújtotta, Ukrajnában soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatot.

Az ukrán válogatott korábbi csapatkapitánya, a védekező középpályásként, illetve középhátvédként is bevethető futballista játszott a 2006-os németországi világbajnokságon, valamint a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon is. Az 1995-ben kezdődött profi karrierje során szerepelt a Voliny Lucsk, a Sahtar Donyeck, valamint az orosz Zenit és a német Bayern München csapatában, utolsó klubja pedig a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Hazájában három, Oroszországban és Németországban két-két alkalommal volt bajnok, ezenkívül a Zenittel 2008-ban UEFA-kupát, a Bayern Münchennel pedig 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert.

Az orosz agresszió után a Zenit egyetlen ukrán labdarúgója, az 54-szeres válogatott Jaroszlav Rakickij felbontotta a szerződését és hazautazott. A Szentpéterváron maradt Timoscsuk azóta Ukrajnában kap hideget-meleget. Korábbi felesége, Nagyezsda Navockaja is kikelt ellene a Facebook-oldalán csütörtökön abban a bejegyzésében, amelyben megosztotta a lebombázott mariupoli gyermekkórházról készült, az egész világot bejárt fotókat.

– Tolik, nézd meg, ezek ukrán gyermekek, a mi gyermekeink, és azok öldösik őket nap mint nap, akiket te kiszolgálsz. De te is mindennap ukrán gyermekeket ölsz azáltal, ha egy étteremben ebédelsz, valahol vásárolsz vagy megtankolod az autódat, mert minden nap adót fizetsz azoknak, akik a te pénzedből rakétákat vesznek – írta a nyílt levelében Timoscsuk felesége nagyjából ezt – mert néhány esetben finomítanunk kellett a szóhasználaton, hogy közölhessük… Anatolij Timoscsuk és Nagyezsda Navockaja 2016-ban váltak el. 

Amikor még megvolt az összhang közöttük:

Fotó: Facebook.com/nadiya.navrotska

Borítókép: Anatolij Timoscsukot kitörölték az ukrán futballtörténelemből (Forrás: Футбол 24)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.