időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Lapozó: Baloldali vereség Svédországban, az erőszakhullám nem csillapodik

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022.09.15. 18:30
Lapozó: Baloldali vereség Svédországban, az erőszakhullám nem csillapodik

Olasz influenszerek is beszálltak a választási kampányba · Tizenkét illegális migráns szökött meg egy zárt befogadóközpontból Metzben · Párizsban harminc százalékkal nőtt a bejelentett szexuális erőszakok száma · A baloldali vereség elismerésének pillanataiban is tombolt az erőszakhullám Svédországban.

Olasz influenszerek is beszálltak a választási kampányba

Az egyik legnépszerűbb olasz influenszer, Chiara Ferragni is szavazásra buzdította a fiatalokat, hogy nyomást gyakoroljon a bizonytalan szavazókra. A 27,6 millió személy által követett divatszakértő az Instagram-fiókjában hívta fel követői figyelmét, hogy akadályozzák meg a jobbközép győzelmét. Véleménye szerint ugyanis ha a jobboldal nyerne, azzal az Olasz Köztársaság történelmének legszélsőségesebb kormánya kerülne hatalomra. Az influenszer a közelmúltban Giorgia Meloni ellen intézett támadást azzal a váddal, hogy kormányra kerülése esetén eltörölné az abortuszhoz való jogot. Ferragni fasisztaellenes, az LMBTQ- jogok védelmezőjeként határozza meg magát. Ferragni véleménye szerint a jobboldali kormánnyal új korszak kezdődne: a bevándorlók elleni gyűlölet növekedne, valamint minden remény szertefoszlana, hogy a migránsok gyermekei állampolgársághoz jussanak. Arról is beszélt, hogy az eutanázia jogerőre emelkedne, és nem élveznének védelmet az LMBTQ-közösség tagjai, a nőknek pedig súlyosan sérülnének a jogai.

Forrás: Milano.repubblica.it 

Tizenkét illegális migráns szökött meg egy zárt befogadóközpontból Metzben

Szerda este kilenc órakor lázadás tört ki az északkelet-franciaországi város, Metz zárt befogadóközpontjában, ahol kitoloncolás előtt álló és erőszakos bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban lévő illegális migránsokat őriznek. A zűrzavart kihasználva a migránsok egy csoportjának sikerült az őrök figyelmét kijátszania, az általuk korábban készített fémhoroggal kinyitották az épület biztonsági kapuját, majd a magas kerítést megmászva kereket oldottak. Szökésüket csak azután vették észre az intézmény dolgozói, hogy a lázadás miatt a helyszínre riasztott rendőri osztag helyreállította a rendet az intézményben. A létszámellenőrzésnél a tizenkét őrizetes azonban már nem jelezte ottlétét. A rendőrök azonnal a nyomukba eredtek. A menekülő migránsok egyikét – aki egy esés közben súlyosan megsérült – még szerda este elfogták, és kórházba szállították. A szökevény tizenegy társa azonban felszívódott, őket a hatóságok nagy erőkkel keresik azóta is. A szökésben lévő migránsok algériai, marokkói és líbiai állampolgárok, akik ugyancsak vagy a kitoloncolásukra vártak, vagy erőszakos bűncselekmények miatt voltak vizsgálati fogságban.

Forrás: Valeursactuelles.com

Párizsban harminc százalékkal nőtt a bejelentett szexuális erőszakok száma

A francia fővárosban egy év alatt harminc százalékkal nőtt a szexuális erőszak miatt tett feljelentések száma, közölte csütörtökön a Franceinfo közszolgálati rádióban Laure Beccuau párizsi államügyész. Az elmúlt nyarat a sorozatos nemi erőszakról és más szexuális bűncselekményekről szóló híradások és feljelentések jellemezték, a családon belüli erőszak áldozatainak száma pedig idén már 94-re emelkedett. Augusztus 31-én 24 órán belül négy nőt gyilkolt meg a házastársa, ismertette a lesújtó adatokat az államügyész. A látszólag valóban romló statisztikákkal kapcsolatban az államügyész azonban megjegyezte, hogy az elmúlt években sokat fejlődött a rendszerük. Beccuau egyúttal közölte, hogy a párizsi rendőrkapitányságok és az áldozatsegítő központok hamarosan szélesebb körben vetik majd be azt a korábban már kifejlesztett eszközt, a VeriFone-t is, amely lehetővé teszi, hogy a veszélyeztetett személyek ellenőrizzék, házastársuk felügyeli-e titokban a telefonjukat, például különválás után. A belügyminisztérium adatai szerint 2022 első hét hónapjában 764 felnőttkorú áldozat tett feljelentést az ellene Párizsban elkövetett nemi erőszak miatt, azaz csaknem minden nap négy nemi erőszakot jelentenek a francia fővárosban.

Forrás: Bfmtv.com

Baloldali vereség Svédországban, az erőszakhullám nem csillapodik

Miközben Stockholmban szerda este Magdalena Andersson szociáldemokrata miniszterelnök elismerte választási vereségét és bejelentette lemondását, az erőszakhullám tovább gyűrűzött Svédország-szerte. Sokak szerint a baloldal vereségének fő oka pont az ehhez hasonló erőszakos esetek számának növekedése volt. A rendőrségnek hat órán belül három településen is fegyvert kellett használnia, míg egy negyedik helyszínen egy dupla gyilkosság történt. Nem sokkal 19 óra után a rendőrök meglőttek egy 45 éves férfit a nyugat-stockholmi Södra Ängbyben, miután késsel fenyegette az utcán arra járó embereket, és nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak. Este 11 körül egy szintén 45 éves férfit értek lövések a hatóság részéről, aki lőfegyverrel fenyegetőzött Dél-Svédországban. A férfit súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolják kórházban. Néhány órával később Lidköpingben támadt rendőrökre egy 25 éves férfi, akit a járőr hasba lőtt. A fiatalt súlyos, életveszélyes sérülésekkel kezelik. A három lövöldözéssel zárult intézkedés mellett két ember halálával járó fegyveres rablás is történt szerda este. A támadók egy ulricehamni lakásba hatoltak be, ahol eddig még tisztázatlan módon megölték az ott tartózkodókat.

Svédországban a lövöldözések általában bűnözői bandákhoz köthetők, a rendőrség viszonylag ritkán használ lőfegyvert. 2021-ben átlagosan kevesebb mint havi két alkalommal kellett a rendőröknek elsütniük a szolgálati pisztolyukat.

Forrás: Svenska Dagbledet, SVT

Borítókép: Rendőrautó a párizsi Gare du Nord pályaudvar előtt, ahol késsel támadt rendőrökre egy férfi 2022. február 14-én. A merénylőt agyonlőtték, két rendőr könnyebben megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.