Lapozó: Akár félmillió svéd költözhet el az infláció miatt

Tizenhat évre csökkenthetik a választási korhatárt Spanyolországban ·Továbbra is hosszú sorok kígyóznak a finn–orosz határ mindkét oldalán · A francia kormány akár parlamenti szavazás nélkül is törvénybe iktatja a nyugdíjreformot · Akár félmillió svéd költözhet el a magas törlesztők és rezsiárak miatt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat évre csökkenthetik a választási korhatárt Spanyolországban

A parlament kedden szavaz a republikánusok javaslatáról, mely szerint 16 évre kellene csökkenteni a választási korhatárt Spanyolországban. Az intézkedést a kormány koalíciós partnere, a szélsőbaloldali Unidas Podemos is támogatná, és amelyről már a Pedro Sánchez vezette szocialisták is említést tettek a 2022–2030-as ifjúsági stratégiában, amelyet májusban hagytak jóvá. A republikánusok már többször kezdeményezték a korhatár csökkentését, legutóbb 2020-ban, de akkor végül visszavonták. Ha a kongresszus ezúttal igennel szavaz a tervezetre, akkor azt a választási törvény négy cikkének módosítása követi majd, melyben 18-ról 16 évre csökkentik a választójogra való jogosultság korhatárát. A republikánusok példaként említik Ausztriát, mely 2007-ben első uniós országként engedélyezte a szavazást a 16 éveseknek. Azóta pedig már más országokban is megadták ezt a jogot a fiatal felnőtteknek. A párt szerint a 16. életévet betöltött állampolgárok már dolgozhatnak, házasodhatnak és bizonyos orvosi beavatkozásokat is igényelhetnek önállóan, tehát semmi akadálya nincs annak, hogy a választójogot is megkapják. 

Forrás: vozpopuli.com

Továbbra is hosszú sorok kígyóznak a finn–orosz határ mindkét oldalán

Mozgalmasan indult a hétfő reggel a délkelet-finnországi határőrség parancsnoka szerint. Taneli Repo elmondta, továbbra is körülbelül 200-300 méteres sorok vannak a vaalimaai határátkelő mindkét oldalán. Hozzátette, mostanra így is jobb a helyzet, mint vasárnap. A forgalom növekedésének oka, hogy a részleges oroszországi mozgósítás hírére nagyon sokan el akarják hagyni az országot, valamint egyes hírforrások szerint Moszkva az országhatárai lezárását tervezi a 18 és 60 közötti férfiak előtt. Hogy pontosan erre mikor kerül sor, arról a finn határőrségnek nincsen tudomása, de a Lettországban szerkesztett független orosz hírportál, a Meduza szeptember 28-át említi. A parancsnok szerint a forgalom némileg tovább fog nőni, különösen ha kiderül, hogy mikor zárják le a határt a férfiak számára. Ugyan a finn határőrség folyamatosan kapcsolatban áll az orosszal, a jelenlegi helyzetről még semmilyen kommunikáció nem volt a felek között. 

Forrás: HBL

A francia kormány akár parlamenti szavazás nélkül is törvénybe iktatja a nyugdíjreformot

Franciaországban kiemelt figyelem övezi az országban vékony jégnek számító nyugdíjreform kérdését, amelyet hétfőn terjesztenek a minisztertanács elé. A francia kormány eltökélt a nyugdíjreform bevezetésére, Gabriel Attal költségvetési miniszter a Journal du Dimanche lapnak adott szombati interjújában határozottan leszögezte, hogy a kormány ezúttal mindenképpen végrehajtja a régóta tervezett reformot, s erről a köztársasági elnök és a miniszterelnök dönt majd. Attal kijelentésére a radikális baloldali párt, az Engedetlen Franciaország képviselője, Manuel Bompard kijelentette, hogy ha a francia kormány parlamenti szavazás nélkül fogadja el a nyugdíjreform törvénytervezetét, az felér majd egy hadüzenettel. A francia alkotmány ugyanis lehetővé teszi a minisztertanács által is jóváhagyott törvénytervezet elfogadását parlamenti szavazás nélkül. A társadalmi konzultáció és hatástanulmányok nélkül véglegesített reformot számos más francia ellenzéki párt is erősen ellenzi.

Élisabeth Borne kormányfő ennek ellenére hétfőn reggel kijelentette, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása létfontosságú a nemzet számára, és prioritást élvez a kormány programjában. Borne közölte, hogy nem zárja ki a francia alkotmány által biztosított lehetőséget, és akár parlamenti szavazás nélkül is elfogadja a törvényt. Macron első elnöki ciklusa idején, a 2019-ben meglebegtetett, majd országos lázadást kiváltó nyugdíjreform három fő pontja az egységes nyugdíjszámítási rendszer bevezetése, a hozzájárulások alapján kalkulált kifizetések bevezetése, valamint a nyugdíjkorhatár megemelése lett volna. A hónapokon át tartó, rendszeresen erőszakba torkolló sárgamellényes tüntetéssorozat hatására a francia kormány akkor kihátrált a nyugdíjreformból, egészen mostanáig. 

Forrás: francetvinfo.fr, francetvinfo.fr, bfmtv.com

Akár félmillió svéd költözhet el az infláció miatt

Miközben folyamatosan emelkednek a jelzáloghitelek kamatai, zuhan a társasházi lakások értéke Svédországban. A Novus közvélemény-kutató cég felmérésből kiderül, hogy akár félmillió embernek is el kell költöznie lakhelyéről, ha megduplázódik a kamatok mértéke. A felmérés azt is mutatja, hogy minden harmadik svéd arra kényszerül, hogy kevesebbet fogyasszon annak érdekében, hogy megbirkózzon a törlesztőrészletek emelkedésével. Az egyik kereskedelmi bank, az SBAB közgazdásza szerint súlyos a helyzet. „Nemcsak a kamatok szálltak el, hanem olyan alapvető tényezők is, mint az áram, az élelmiszer és az üzemanyag ára” – mondta el Claudia Wörmann. Bár szerinte túlzás, hogy félmillió ember elköltözik majd, azonban azt reálisnak látja, hogy ennyien kerülhetnek válságos helyzetbe, ha nem változtatnak korábbi szokásaikon. A svédek hosszú időn keresztül hozzászoktak a magasabb életszínvonalhoz, amiről valószínűleg nehéz lesz lemondaniuk. A közgazdász hozzátette, a válság közel sem érte el a tetőfokát és a hitelkamatok is tovább fognak emelkedni, nemcsak idén, hanem jövőre is.

Forrás: SVT, Aftonbladet

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.