A politikai szembenállás jegyében zajlott az amerikai ünnepnap

A munka ünnepe napján beszélt egymás ellen Biden és Trump.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 06. 11:12
Az amerikai függetlenséget szimbolizáló Liberty Bell a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben Forrás: National Park Service
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök az erőszak felkarolásával vádolta a Republikánus párt Trumpot támogató tagjait az amerikai nemzeti ünnepnapon tartott beszédében, Donald Trump ugyanakkor a nemzet ellenségének nevezte a hivatalban lévő elnököt.

Az amerikai elnök a novemberi félidős választások szempontjából meghatározó államokban, Wisconsinban és Pennsylvaniában vett részt a Labor Day, azaz a munka ünnepén tartott eseményeken.
Joe Biden Milwaukee-ban, Wisconsin állam legnagyobb városában tartott beszédében kijelentette, hogy az úgynevezett MAGA-republikánusok nemcsak az egyéni jogokra, gazdasági biztonságra jelentenek veszélyt, de az erőszakot is szítják. Közéjük sorolta Wisconsin republikánus szenátorát, Ron Johnsont, aki a novemberi kongresszusi választáson demokrata ellenfelével szemben száll harcba az újraválasztásért. (A MAGA Donald Trump elnöki és választási jelmondatát takarja: Make America Great Again; tegyük újra naggyá Amerikát.)

Joe Biden Milwaukee-ból a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-be utazott tovább, ahol szintén beszédet mondott a munka ünnepe alkalmából tartott nagygyűlésen. Joe Biden egy héten belül harmadszor tért vissza Pennsylvaniába, legutóbb csütörtökön Philadelphiában tartott hivatalos elnöki beszédet, amelyben élesen támadta Donald Trumpot és a mögötte álló republikánusokat.

Donald Trump szombaton vett részt kampánygyűlésen a keleti parti Pennsylvania államban. A volt elnök azt mondta, hogy Joe Biden 75 millió amerikait rágalmazott meg, amikor csütörtökön, Philadelphiában tartott beszédében azt állította, hogy a MAGA-republikánusok a demokráciát támadják. Donald Trump úgy fogalmazott, hogy az elnök a „leggonoszabb, leggyűlöletkeltőbb és legmegosztóbb” beszédet tartotta, amit amerikai elnök valaha mondott. Trump a floridai rezidenciáján tartott hatósági házkutatás kapcsán azzal vádolta meg a Biden-adminisztrációt, hogy a harmadik világban megszokott módon jár el, amikor behatol politikai ellenfele otthonába.

Wisconsin és Pennsylvania államok döntők lehetnek a novemberi választások kimenetele szempontjából, amelyek tétje, hogy a republikánusoknak sikerül-e megszerezniük a többséget a képviselőházban és a szenátusban. 

Az elmúlt hetek közvéleménykutatásai szerint a demokraták növelték esélyüket, hogy megtartsák a többségüket, különösen a szenátusban, azaz az Egyesült Államok törvényhozásának a felsőházában.

Borítókép: Az amerikai függetlenséget szimbolizáló Liberty Bell a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben (Fotó: National Park Service)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.