időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Nagy értékben adna el az USA katonai felszerelést Tajvannak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.03. 10:05 2022.09.03. 10:41
Nagy értékben adna el az USA katonai felszerelést Tajvannak

Washington 1,1 milliárd dollár értékű katonai felszerelést adna el Tajvannak – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken. Az ügyletre a külügyminisztérium is rábólintott. A csomag egyebek között hajók ellen bevethető, Harpoon típusú rakétát tartalmazna 355 millió dollár értékben. Emellett Tajvan levegő-levegő, illetve levegő-felszín támadásra alkalmas Sidewinder rakétákat is kapna 85,6 millió dollár értékben, valamint 665,4 millió dollárral támogatnák a szigetország felderítési célú radarprogramját – árulta el a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA).

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője közleményében azt írta: a tervezett fegyverüzlet „nagy veszélybe sodorja a kínai–amerikai kapcsolatokat, illetve a Tajvani-szoros békéjét és biztonságát”. A diplomata válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Joe Biden amerikai elnök kormánya közölte: a csomagot már fontolgatják egy ideje, és tajvani, valamint amerikai törvényhozókkal konzultálva dolgozták ki. Laura Rosenberger, a Fehér Ház illetékese közleményében aláhúzta: Kína fokozza a nyomást Tajvanon, katonái nagyobb számban vannak jelen a szigetország körül, és Peking igyekszik megváltoztatni a status quót a Tajvani-szorosban, ezért az Egyesült Államok minden szükséges eszközt megad Tajvannak az önvédelemhez.

A Pentagon hangsúlyozta, hogy a pénteken bejelentett csomag nem változtatja meg a katonai egyensúlyt a térségben. Egy névtelenül nyilatkozó külügyi szóvivő rámutatott: a tervezett fegyverüzlet célja a tajvani hadsereg modernizálásának és védelmi képességei fenntartásának segítése.

A tajpeji védelmi minisztérium közleményében köszönetet mondott Washingtonnak, és megjegyezte, hogy Kína közelmúltbeli provokatív tevékenységei komoly fenyegetést jelentenek a szigetországra nézve. Peking Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően napokig hadgyakorlatozott a térségben. Az amerikai fegyverek segítenek Tajpejnek, hogy szembenézzen a kínai katonai nyomással, és hozzájáruljon a térség békéjének és biztonságának fenntartásához – áll a közleményben. A fegyverüzletre a kongresszusnak is rá kell bólintania; demokrata és republikánus források szerint az ügyben konszenzus van.

Borítókép: Tajvani hadihajó hadgyakorlaton (Fotó: AFP/Daniel Ceng Shou Yi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.