A székelyföldi Kommandón felavatták a magyar állami támogatással felújított református templomot

A székelyföldi Kommandón szombaton felavatták a magyar állami támogatással felújított református templomot.

Forrás: MTI2022. 09. 10. 17:31
SOLTÉSZ Miklós
Kommandó, 2022. augusztus 11. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a magyar állami támogatással épült óvoda avatásán a székelyföldi Kommandón 2022. augusztus 11-én. A 125 millió forintból felépített 340 négyzetméteres alapterületû épület két óvodai csoportnak ad otthont, valamint szabadidõs központként is mûködik és nyári táborok szervezését is lehetõvé teszi. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hálaadó istentisztelet után mondott beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte: 470 évvel ezelőtt, szeptember 9-én kezdődött Eger ostroma, amely során a várvédők hősiessége ötven évre megállította az Oszmán Birodalom előrenyomulását. 

Úgy véli, a Kárpát-kanyar hegyei közt fekvő Kommandó is végvárnak tekinthető, hiszen lakói nemcsak a maguk, hanem tágabb környezetük identitásának, nyelvének, kultúrájának, hitének, valamint föld- és erdővagyonának őrzői is.

Az államtitkár szerint míg az egri várvédőket az ország magukra hagyta, a kommandóiak folyamatosan azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül. A magyar állam támogatásával épült óvoda és szabadidőközpont a faluban, és magyar állami támogatással újult meg a református templom is, a falu leégett iskolájának újjáépítését pedig a román állam finanszírozta – emlékeztetett.

Milyen jó lenne, ha a kommandói győzelem is ötven évre megerősítené a nemzetet Kommandón, Kovásznán és Székelyföldön is! Bízom benne, hogy így lesz. Békés, de küzdelmes egymás mellett élés kell a többségi társadalommal, mindamellett nyíltan ki kell mondanunk, hogy kultúránkat, nyelvünket, a hitet, a földet és az erdőt is meg kell őrizni

– jelentette ki az államtitkár.

Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke azt mondta, hogy az 1060 méter magasan fekvő faluban, amely Székelyföld egyik legkeletibb települése, ritkább a levegő, de sűrűbb a mindennapi élet. 

Hétfőn az öt éve leégett iskola helyén felépült új épületben kezdhették a tanévet a falu gyermekei, most pedig a kommandói közösség, a hatóságok az idén januárban leégett házsor károsultjainak a megsegítésén dolgoznak, sorolta.

A hálaadó istentiszteleten mondott prédikációjában Kató Béla református püspök felidézte: a Kárpát-kanyar hegyei közt épült településen egykor határőrkommandó működött, és hosszú ideig nem volt igény templomra. Aztán amikor családok kezdtek itt letelepedni, az egyházak a híveik után mentek. A templom előbb csak egy szoba volt, de aztán bővítették, szépítették, hogy megfeleljen a rendeltetésének.

A püspök arra is kitért, hogy ha a fenyvesekkel övezett Kommandó lakói kimennek az erdőbe, a gótikus boltozatok látványát élhetik át, ha a magasban összeérő fákra néznek. A szerény templomról szólva kijelentette: „ez nem gótikus stílusban épült székesegyház, de itt is meg kell hogy történjen velünk ugyanaz a csoda, és el kell érkeznünk Isten magasságába”.

A magyar állam a kommandói templom és harangláb felújítását tízmillió forinttal támogatta.

A csupán földúton megközelíthető, mintegy ezer lakosú Kommandón a legutóbbi népszámláláson a lakosság 94,2 százaléka vallotta magát magyarnak.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a magyar állami támogatással épült óvoda avatásán a székelyföldi Kommandón 2022. augusztus 11-én (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.