Rajong Erdélyért III. Károly király

Az új brit uralkodó dédnagymamáján keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja.

II. ERZSÉBET; KAMILLA hercegnõ; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY; KÁROLY herceg
London, 2022. szeptember 8. Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnõ távozik a Brit Nemzetközösség napja alkalmából tartott évenkénti ökumenikus istentiszteletrõl a londoni Westminster-apátságból 2020. március 9-én. II. Erzsébet brit királynõ életének 97., uralkodásának 71. évében 2022. szeptember 8-án elhunyt a skóciai Balmoral kastélyában. II. Erzsébet királynõ édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsõszülött fia, a 73 esztendõs Károly a brit uralkodó III. Károly néven. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Királyként is ellátogat-e Erdélybe Károly? Sokan teszik fel ezt a kérdést a Székelyföldön is, ahol úgyszintén van háza az új brit uralkodónak. Károly visszajáró vendégnek számított Erdélyben, ahová legutóbb idén májusban látogatott el.

Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

Zalánpatakon, Szászkézden is van háza III. Károly királynak. Szászfehéregyházán képzési központot létesített Prince of Wales néven. Károly király dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja. Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyt évekkel ezelőtt felújították, látogatható, kiállításoknak is otthont ad. 

Két évvel ezelőtt, az Egyesült Királyság és Románia között fennálló diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója alkalmából az akkor még hercegként megnyilvánuló uralkodó videóban méltatta Románia „sokszínűségét”, s megemlíti a magyarokat és a székelyeket kétszer is. A nyilatkozatra 2020-ban Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium Média Iskolájának vezetője irányította rá a figyelmet a Corvinák.hu portálon, miután sokakat felháborított, hogy egy korábbi videóban Károly Erdélyt, Romániát népszerűsítve említést sem tett a magyarokról, székelyekről.

Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különböző kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében. Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik

– fogalmazott Károly.

Borítókép: Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő távozik a Brit Nemzetközösség napja alkalmából tartott évenkénti ökumenikus istentiszteletről a londoni Westminster-apátságból 2020. március 9-én. II. Erzsébet halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly a brit uralkodó III. Károly néven (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.