Új bélyegek, bankjegyek és átírt nemzeti himnusz II. Erzsébet halála után

Bélyegek, érmék, bankjegyek, táblák – csak néhány tárgy, amelyeken a csütörtök este elhunyt II. Erzsébet királynő portréja feltűnik. Monogramját a postaládáktól kezdve, az egyenruhákon keresztül az állami hivatalok különböző feliratai is viselik. Az eddig megjelent jelentések szerint temérdek pénzbe fog kerülni II. Erzsébet temetése és az őt követő király megkoronázása, azonban még több pénzt felölelnek majd a brit hétköznapokat érintő változások.

2022. 09. 09. 9:36
II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
London, 2022. szeptember 8. II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítõjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján. A királynõ életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. II. Erzsébet királynõ édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsõszülött fia, a 73 esztendõs eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó III. Károly néven. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint több évbe, de akár évtizedekbe is beletelhet, mire végére ér az Egyesült Királyság a II. Erzsébet királynő halálát követő változtatások sorának. Az uralkodó monogramja ugyanis minden kormányzati épületen, a királyi család és az állam által kiadott dokumentumokon, valamint minden, a királyi udvarhoz köthető tárgyon feltűnik.

II. Erzsébet esetében ez ER volt, amelyet halála és utódja trónra lépését követően le kell cserélni. Az Egyesült Királyság trónjára az elhunyt királynő legidősebb fia, Károly Fülöp Artúr György lépett III. Károly király néven. Ennek értelmében az új, szinte mindenhol megtalálható uralkodói jelzés a CR lehet.

A monogram első betűje az uralkodó nevére utal, második tagja azonban nem változhat, ugyanis az a király és királynő szavak latin megfelelőire, azaz a Rex és Regina szavakra vonatkoznak.

Az Egyesült Királyságban több mint százezer postaláda található, és mindegyik viseli II. Erzsébet monogramját. Mindezek átírása rengeteg időbe telne, ezért a londoni Postamúzeum ismertette, III. Károly király monogramját már csak az új postaládákon tüntetik fel, a régiek nem változnak.

Az elhunyt királynő portréjával ellátott bankjegyek és érmék kibocsátása nem áll le egyelőre, a Királyi Pénzverde fokozatosan fog áttérni a III. Károlyt ábrázoló fizetési eszközökre.

Az útlevelek sem maradnak a régiek, az újonnan kiadott dokumentumokban már az új uralkodónak megfelelően hímnemű személyes névmások fognak szerepelni. Az áttérés feltehetőleg a külföldi utazásra feljogosító iratokban is fokozatos lesz. A bélyegek szintén nagy változáson fognak átmenni, ugyanis utoljára 1952-ben, II. Erzsébet trónra lépését követően történt változás az uralkodó portréját ábrázoló sorozatok esetében.

Kevésbé feltűnő, de jelentős változást fog eredményezni a britek számára a nemzeti himnusz átírása, amelyre 1952 óta először kerül sor: az „Isten óvja a királynőt” helyett mostantól a királynak kell tisztelegni.

A brit nemzeti himnuszban vagy az „Isten óvja a királynőt” vagy az „Isten óvja a királyt” szerepel attól függően, hogy ki az uralkodó

– mutatott rá a The New York Times amerikai napilap.

Péntek hajnalra már a királyi család weboldalát, a Royal.uk-t is frissítették: Károlyt portréjában már királyként említik, feleségét, Kamillát pedig királynéként. A gyakorlatban Károly valóban királynak számít most már, de hivatalosan csak szombaton fogják kikiáltani királlyá, amikor egy, a londoni Szent Jakab-palotában összeülő tanácson hivatalosan is megállapítják trónra lépését.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.