időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Európai vezetők fejezték ki részvétüket a brit királyi családnak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.09. 08:36 2022.09.09. 10:02
Európai vezetők fejezték ki részvétüket a brit királyi családnak

Részvétüket fejezték ki a királyi családnak és a brit népnek az ukrán, román, cseh és lengyel vezetők II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt csütörtök este. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben fejezte ki az ukrán nép nevében részvétét a királyi családnak, Nagy-Britanniának és a Nemzetközösség országainak.

Mély szomorúsággal értesültünk Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak ezzel a jóvátehetetlen veszteséggel kapcsolatban. Gondolataink és imáink önökkel vannak

– fogalmazott az ukrán államfő.

Milos Zeman cseh elnök mély fájdalommal tisztelgett II. Erzsébet alázata és nagysága előtt – közölte csütörtök este szóvivője a Twitteren. „A monarchia iránti elkötelezett szolgálata, hatalmas alázata és nagysága örökre a szívünkben marad” – mondta a 77 éves cseh politikus. Petr Fiala cseh miniszterelnök is részvétét fejezte ki a királyi családnak és a brit népnek. II. Erzsébet tavaly elhunyt férjével, Fülöp herceggel három napot töltött 1996 márciusában Csehországban. Találkoztak Václav Havel akkori elnökkel, íróval, emberi jogi aktivistával és ellátogattak Prágába és Brnóba. Andrzej Duda lengyel elnök részvétüzenetében kiemelte: II. Erzsébet évtizedeken át annak a megtestesülése volt, ami valóban naggyá tette Nagy-Britanniát.

Hiányozni fog és emlékezni fogunk rá Lengyelországban és szerte a világon

– írta.

II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a római Olimpiai Stadion kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján Fotó: Andrew Medichini/MTI/AP

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő „egy ikon, a brit hatalom, a kultúra és hagyományok jelképe” előtt tisztelgett a Facebook közösségi portálon. Klaus Johannis román elnök részvéttáviratában hangsúlyozta: II. Erzsébet királynő hét évtizeden átívelő uralkodása a modern történelem alapjait rakta le, és a köz iránti lojalitás és elkötelezettség kivételes példája volt. Nicolae Ciuca román miniszterelnök a kormány Twitter-oldalán azt írta: országa osztozik a brit nép és a brit királyi család gyászában. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Facebookon megjegyezte: II. Erzsébet a világon az egyik legjobban tisztelt és legjobban szeretett államfő volt. „Mi, erdélyiek, nagyra becsüljük, hogy az ükanyja révén a térség egyik ősi családjának a leszármazottja. Nyugodjék békében” – írta a romániai magyar politikus.

A néhai Erzsébet királynő személyesen enyhítette a vitákat az Egyesült Királyság és Észak-Írország között, biztosította Nagy-Britannia stabilitását

– jelentette ki Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, aki részvétét fejezte ki az Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak.

Kollár Szlovákia újkori történelme egyik legfontosabb pillanatának nevezte II. Erzsébet 2008. évi szlovákiai látogatását. „A legemlékezetesebb volt, amikor a királynő emlékművet avatott a Duna partján Dévénynél, amely a nyugati civilizációhoz való újbóli csatlakozásunkat jelképezni” – mondta a politikus. „II. Erzsébet halálával történelmi személyiség távozott közülünk és vele egy hetven évig tartó korszak zárult le, amelyben máig hatóan a stabilitást képviselte” – írta Karl Nehammer osztrák kancellár a Twitteren, egyúttal részvétét nyilvánította a brit királyi családnak és a brit népnek.

A tisztelet jeléül félárbocra eresztik a zászlót az osztrák kancellár hivatala épületén.

„Kevesen akadnak, akik mint ő hetven éven át tartó uralkodása során megélték és alakították a történelmet. Kötelességtudata és tettrekészsége példa volt számunkra” – írta Sauli Niinistö finn elnök mikroblogján. Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök egyebek között azt emelte ki, hogy „erős és bátor asszonyként” fog az utókor emlékezni II. Erzsébetre. „Történelmi korszak és Nagy-Britannia szolgálatában töltött hosszú élet ért véget” – írta Jonas Gahr Störe norvég kormányfő. Magdalena Andersson svéd kormányfő egy televíziós vita során úgy vélekedett, hogy kevesen éltek meg annyi történelmi fordulópontot, mint II. Erzsébet. Személyesen pedig – mint fogalmazott – feddhetetlensége és ereje miatt marad meg emlékezetében a néhai brit uralkodó. Andrej Plenkovic horvát kormányfő közösségi oldalán nyilvánított részvétet a királyi családnak. Őfelsége II. Erzsébet királynő sok generációnak adott ösztönzést – írta. „Uralkodása és a nép szolgálata maradandó örökség lesz” – tette hozzá. Borut Pahor szlovén államfő Twitter-oldalán azt írta: II. Erzsébet királynő az Egyesült Királyság felett uralkodott, de az egész világé volt. „Egy olyan történelmi személyiséget veszítettünk el, aki az állhatatosság és a bizalom jelképe volt” – tette hozzá. Robert Golob szlovén miniszterelnök mély szomorúságának adott hangot hivatalos részvétnyilvánításában, amelyet Liz Trussnak, az Egyesült Királyság új miniszterelnökének küldött.

Szlovénia Ön mellett áll ezekben a nehéz időkben

– írta a kormányfő.

II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
Mécsesek és virágok az oslói brit nagykövetség épületénél II. Erzsébet brit uralkodó halálának hivatalos bejelentése után, 2022. szeptember 8-án Fotó: Beate Oma Dahle/MTI/EPA/NTB

Alexander De Croo belga miniszterelnök üzenete szerint Belgium részvétét fejezi ki a brit királyi családnak és a brit alattvalóknak. Mint írta, a királynő a stabilitás és a méltóság jelképe volt a brit nép számára több mint hetven éven át. Nyugodjon békében II. Erzsébet királynő! – tette hozzá a belga kormányfő.

Világviszonylatban jelentős személyiség, a brit és európai történelem tanúja, alakítója – így méltatta a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. „Tanúja volt, írta és formálta világunk történelmének több, legjelentősebb fejezetét az elmúlt hét évtizedben” – búcsúzott az elhunyt uralkodótól hivatalos gyásztáviratában a spanyol királyi pár.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a saját és Szerbia állampolgárai nevében fejezte ki részvétét.

A gyásztáviratban azt írta: „Őfelsége önzetlen szolgálatával meghatározta az Egyesült Királyság és a világ modern kori történelmét, példát mutatva arra, hogyan kell viselni az uralkodói hatalmat és ellátni a feladatokat a legnehezebb időkben is”. „II. Erzsébet minden kihívással bölcsen, feltűnésmentesen, de határozottan nézett szembe, elsősorban a nemzete jólétét tartva szem előtt, amivel kivívta alattvalóinak és számos tisztelőjének csodálatát szerte a világban. Családja és a teljes nemzet támasza volt” – húzta alá Vucsics. Milo Djukanovic montenegrói államfő szintén a közösségi médiában reagált a királynő halálhírére. „Montenegró osztozik a szomorúságban és a fájdalomban, amelyet II. Erzsébet királynő halála okozott, akinek több évtizedes uralkodása a világtörténelem egyik legértékesebb eleme marad” – olvasható a Twitteren.

II. Erzsébet királynő a modern kori történelem meghatározó része volt, és tanúja számos társadalmi változásnak az utóbbi 70 évben

– olvasható az északmacedón kormány közleményében, amelyet a brit uralkodó halálát követően adtak ki.

Az északmacedón kormány egyben támogatásáról biztosította az új királyt, III. Károlyt, illetve a Liz Truss vezette új kormányt is.

Részvétét fejezte ki a királyi családnak és a brit népnek Vilmos Sándor holland király és a holland királyi család, Henrik luxemburgi nagyherceg, valamint Mark Rutte holland, és Xavier Bettel luxembourgi miniszterelnök. Vilmos Sándor holland király, édesanyja és egyben elődje, Beatrix holland királynő, valamint felesége, Maxima holland királyné közös nyilatkozatukban „mély tisztelettel és szeretettel” emlékeztek a királynőre. Mark Rutte holland miniszterelnök az interneten is közzétett nyilatkozatában azt írta, Hollandia a legmélyebb tisztelettel emlékszik II. Erzsébet brit királynőre. Kiemelte, kivételesen hosszú uralkodása alatt a nyugalom és a stabilitás mintaképe volt hazája és a világ számára, még a legnagyobb történelmi fordulatok pillanataiban is. Henrik luxemburgi nagyherceg a Twitteren is közzétett közleményében azt írta, mélyen megrendítette és elszomorította II. Erzsébet királynő, „a két ország közötti barátsághoz mélyen hozzájáruló” uralkodó halálának híre. Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke Twitter-üzenetében kiemelte, II. Erzsébet királynő hét évtizeden át és számos kihíváson keresztül vezette Nagy-Britanniát.

Következetes vezetése, reményt támasztó képessége, valamint a stabilitás és a béke iránti elkötelezettsége nagyon fog hiányozni. Legmélyebb részvétemet fejezem ki a királyi családnak és Nagy-Britannia népének

– tette hozzá a luxemburgi kormányfő.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó a frankfurti Pál-templomban (Paulskirche) 2015. június 25-én (Fotó: MTI/EPA-DPA/Boris Rössler)

Elhunyt II. Erzsébet

„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.