időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Betiltották a fegyverviselést Philadelphiában a szabadidős és sporttevékenységre szolgáló helyszíneken

Forrás: MTI
2022.09.28. 07:35 2022.09.28. 08:40
Betiltották a fegyverviselést Philadelphiában a szabadidős és sporttevékenységre szolgáló helyszíneken

Az egyesült államokbeli Philadelphia polgármestere kedden rendeletet adott ki, amellyel megtiltotta a fegyverviselést a város minden olyan kül- és beltéri helyszínén, amelyet szabadidős és sporttevékenységre terveztek.

Az utasítás értelmében azokban a parkokban, kosárlabdapályákon, uszodákban és más, alapvetően szabadidős és sporttevékenységre szolgáló létesítményekben, melyek a város tulajdonát képezik, tilos fegyvert viselni. 

A szabályozás alá tartozó létesítmények dolgozói, őrei értesíthetik a rendőrséget, ha úgy látják, valaki mégis fegyverrel lép a szóban forgó területek valamelyikére, a rendőrség pedig kihágás miatt őrizetbe veheti azt, aki nem tesz eleget a szabálynak.

Jim Kenney polgármester egy nappal azután írta alá a rendeletet, hogy részt vett egy 41 éves nő temetésén, akit egy rekreációs központnál ért golyó a hónap elején egy lövöldözésben. 

A központban dolgozó, háromgyerekes Tiffany Fletcher véletlenül került a lővonalba, miközben egy 14 éves fiú tüzet nyitott egy tizenéves társaságra. A gyanúsított tinédzsert emberölés vádjával letartóztatták.

A város többször is próbálkozott már hasonló szabályozással, azonban többnyire beleütközött abba az akadályba, hogy Pennsylvaniában – ahogy több mint 40 másik amerikai államban is – állami szintű jogszabály védi a fegyverbirtoklást, és korlátozza az arra kiszabható helyi jogszabályokat. 

Ennek értelmében az adott államon belül egyetlen település sem hozhat olyan szabályt a fegyvertartásra vagy fegyverkereskedelemre vonatkozóan, amely szigorúbb lenne az állami előírásoknál.

Andrew Richman, Philadelphia városvezetésének egyik jogásza a keddi sajtótájékoztatón elmagyarázta, hogy a mostani utasítás abban különbözik az eddigiektől, hogy ez kizárólag a város tulajdonában lévő létesítményekre vonatkozik. 

Az ilyen ingatlanok tulajdonosaként, úgy hisszük, a városnak jogában áll korlátozni a fegyverviselést

– nyilatkozott.

Kenney polgármester hozzátette: Philadelphiában idén a 400. gyilkosságot regisztrálták, ez időarányosan megfelel a tavalyi egész évi 562-nek, mely viszont évtizedek óta kimagasló szám volt.

Borítókép: Kézi lőfegyverek az atlantai Chuck’s Firearms fegyverüzletben 2022. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.