„Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása”

A lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: Varsó nem fogja hagyni Budapest megbüntetését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 10:49
HAHN, Johannes
Brüsszel, 2022. szeptember 18. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. szeptember 18-án. Az uniós biztos bejelentése szerint a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítõ tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy résznek a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) mesterkélt érvekkel támasztja alá a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását Magyarországgal szemben, Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes egy kedden megjelent interjúban. Wawrzyk a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek harmadának a kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előrelépésnek nevezte az Európai Bizottság vasárnapi döntését, mondván, ezzel megnyílik az út az újjáépítési alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt. Úgy fogalmazott, a magyar kormánynak esze ágában sincs nem teljesíteni az eljárás során tett vállalásait, így a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerülhet sor.

A PAP hírügynökség kérdésére, hogy a Magyarországgal szembeni aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött biztosan nem az EB által leírt okok állnak, hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását.

 

Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk

 

– jegyezte meg a lengyel diplomata.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte:

 

hasonlóan, mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása.

 

Kifejtette: a bizottságnak bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit. A testület ezért különféle jogi trükköket alkalmaz ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve – mondta Wawrzyk, hozzátéve: ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredménytelen volt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta: az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányokkal, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát. Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország nem támogathatja – hangsúlyozta Wawrzyk.

Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.

 

Borítókép: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. szeptember 18-án. Az uniós biztos bejelentése szerint a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.