Lengyelország ellenezni fogja, hogy Magyarországot megfosszák az uniós forrásoktól

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a támogatásáról biztosította hazánkat.

MTI
2022. 09. 18. 19:09
Orbán
Prime Minister of Hungary visit Poland
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban in front of the Lazienki Palace in Warsaw, Poland on 14 May 2018 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a támogatásáról biztosította hazánkat.

– Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap. Morawiecki egy lengyelországi vidéki sajtóértekezletén reagált az Európai Bizottság (EB) azon, vasárnap tett javaslatára, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

A lengyel miniszterelnök természetesnek nevezte, hogy Varsó minden erőből ellenezni fogja az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelyek célja jogtalanul megfosztani (az uniós) eszközöktől bármelyik tagállamot, adott esetben különösen Magyarországot.

Morawiecki megjegyezte: azon információk szerint, amelyek Budapestről és Brüsszelből Lengyelországba érkeznek, Orbán miniszterelnök és a magyar kormány előkészítette az Európai Bizottsággal kötendő megállapodás tervét, amely – mint mondta – a magyar fél reménye szerint véget vet a brüsszeli testülettel folytatott vitának.

A lengyel kormányfő egyúttal helyesnek nevezte az uniós jogállamisági mechanizmus kapcsán megfogalmazott lengyel kifogásokat. Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnapi nyilatkozatára hivatkozva Morawiecki úgy értékelt: a biztos szerint nincs összefüggés a jogállamisági mechanizmus és a lengyel helyreállítási terv körüli vita között. – Hahn azt is beismeri, hogy a Varsó és Brüsszel közötti vita ellenére nincs ok a Lengyelországgal szembeni jogállamisági vita elindítására – mondta el Morawiecki.

A lengyel kormányfő azon reményének adott hangot, hogy az idei és a jövő év fordulóján Lengyelország megkapja az új uniós költségvetési keretből neki odaítélt eszközöket is.

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor. (Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Mateusz Wlodarczyk )


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.