„Az EB döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt”

Navracsics Tibor: A magyar kormány tizenhét vállalást tett, már hétfőn benyújtják az első törvénymódosításokat.

2022. 09. 18. 16:00
null
2022.07.11. Budapest Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (képen) "kapcsolatteremtő találkozón" látta vendégül a Karácsony Gergely főpolgármestert. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád

Navracsics Tibor: A magyar kormány tizenhét vállalást tett, már hétfőn benyújtják az első törvénymódosításokat.

– Az Európai Bizottság ma déli bejelentése megerősítette, hogy lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai

– jelentette ki ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter, aki az uniós tárgyalásokért is felelős, kifejtette:  Ez azt jelenti, hogy 

újabb elvárások ebben az eljárásban nem támaszthatók.

Hozzátette, hogy forrásvesztés nem lesz, mivel Magyarország teljesíteni fogja a vállalásokat, és mint mondta: 

A kormány nem azért tett vállalásokat, hogy elkábítsa a bizottságot.

Úgy fogalmazott, a magyar kormánynak „esze ágában sincs nem teljesíteni az eljárás során tett vállalásait", így a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerülhet sor, ezért másodlagos jelentőségű, hogy milyen szankciós javaslatot tartalmaz a vasárnap elfogadott dokumentum. Ennek értelmében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: A tizenhét vállalás közül az egyik legfontosabb vállalás az Integritási Hatóság, vagyis egy olyan új intézmény létrehozatala, amely közbeszerzési eljárást ellenőriz az uniós forrásokkal kapcsolatban. Mint mondta, ez egy független hatóság lesz, a vezetőjét egy nyílt pályázatos eljárásban fogják kiválasztani. Hozzátette: az intézményről szóló jogszabályt következő pénteken nyújtják be az Országgyűlésnek, és a működését novemberben kezdheti meg. Úgy tudni, a Hatóság olyan esetben beavatkozik, ahol véleménye szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érinti az uniós pénzügyi támogatások végrehajtását. E mellett a Hatóság függetlenségét átfogó garanciák biztosítják. Elnökét nyílt pályázat alapján az ÁSZ elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. 

A miniszter elárulta, hogy a másik fontos vállalás a Korrupcióellenes Munkacsoport. 

Magyarország még erősebb garanciát ad, ez az egység nem a kormányzati szerkezeten belül kap helyet, hanem az új integritási hatósághoz kötődik 

– emelte ki Navracsics Tibor. 

Magyarország legfontosabb vállalásai többek között az Integritási Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport mellett szerepel a korrupcióellenes keretrendszer erősítése: Ennek értelmében a Kormány vállalja a vagyonnyilatkozatok személyi hatályának és tartalmának kibővítését, illetve ellenőrzési rendszerének megerősítését. A vállalások közé tartozik még az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) fejlesztése az átláthatóság növelése érdekében. Az OLAF-fal való együttműködés megerősítése is. A magyar kormány már augusztus végén megkezdte a vállalt intézkedések végrehajtását. A tervek szerint ezt a Bizottsággal és nemzetközi szervezetekkel (Európa Tanács, OECD) szoros együttműködésben folytatja. Szeptember 19-én és 23-án várható egy-egy törvénycsomag benyújtása. A szeptember 19-i törvénycsomagban a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó, illetve az OLAF-fal való együttműködéssel kapcsolatos törvénymódosítások lesznek. A szeptember 23-i törvénycsomag tartalma még előkészítés alatt áll. A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter kifejtette, a döntések után a kormány év végéig lezárja a szükséges adminisztrációs feladatokat is, és ezután az unión múlik, hogy mikor jöhetnek a források. 

Egyébként Magyarország eddig sem veszített uniós forrásokat, és a Bizottság mai döntése alapján ez a veszély nem is fenyeget. Amennyiben a magyar kormány a vállalásokat teljesíti, a kondicionalitási eljárás még az év vége előtt lezárul. A Bizottság mai döntése megnyitja az utat az újjáépítési alap és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt. Menetrend szerint ezek az év vége előtt lezárulnak, így Magyarország forrásvesztés nélkül léphet 2023-ba.

 

Borítókép: Navracsics Tibor egy korábbi sajtótájékoztatón (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.