időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Kiszelly Zoltán: A labda Brüsszel térfelén pattog

Elek Nikoletta
2022.09.18. 17:42 2022.09.18. 17:49
Kiszelly Zoltán: A labda Brüsszel térfelén pattog

Kétségtelen, hogy Magyarország ma komoly részsikereket ért el, s két hónapot kapott arra, hogy a fennmaradó kérdéseket is rendezze

 – értékelte a jogállamisági eljárás kapcsán meghozott bizottsági döntést Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója kiemelte: a labda most az Európai Bizottság térfelén pattog, hogy a magyar kormány teljesítményét miként fogják értékelni. Véleménye szerint a magyar kormány által tett javaslatok jó irányba mutatnak, így amennyiben a kormányzat által a hamarosan induló őszi parlamenti szezonban beterjesztett törvényjavaslatokat sikerül tartalommal is megtölteni és a fennmaradó kérdéseket is tisztázni, akkor esélyes, hogy az Európai Bizottság visszavonja a mostani javaslatot. 

A politológus szerint ugyanakkor látni kell azt is, hogy nemcsak nekünk, hanem a bizottságnak is szüksége van arra, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal megegyezzen. Éppen ezért eddig – e két szuverenista ország megosztásának céljával – a lengyeleknek udvaroltak, most pedig hazánknak tesznek gesztusokat. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni, a két ország nem fogja támogatni újabb közös hitelek felvételét, illetve a többi tagállamban is gyanút ébredhet, hogy melyik tagország lesz majd a következő pénzmegvonás áldozata 

– magyarázta az igazgató. Ennek fényében pedig hazánk megbüntetése, azaz a 7,5 millió euró zárolására tett javaslat is csak egy szimbolikus gesztus az Európai Parlament felé – mutatott rá. 

Kiszelly Zoltán kitért a magyar baloldal és a baloldali EP-képviselők – akik azt a brüsszeli narratívát erősítik, hogy Magyarországon az uniós pénzekből működik az Orbán-rendszer – aknamunkájára is, akik egész végig a megállapodás ellen dolgoztak. Állításaikkal ellentétben viszont az EU-s források a magyar GDP-nek csak egy kis részét teszik ki – mutatott rá. 

Meglátása szerint a hazai baloldali „copy paste” politikusok az Európai Bizottság döntésére reagálva is a szokásos, egyszerű narratívával álltak elő, és ezúttal is Orbánékra mutogattak. 

A momentumos Donáth Anna viszont ettől előbbre ment, és a bizottságot tette felelőssé – így próbálva nyomást gyakorolni rájuk –, amiért menekülőutat hagyott a megállapodásra –, sőt kijelentette azt is, hogy kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket. Ebből is látszik, hogy Budapestnek feltehetően sikerül megegyezésre jutni a bizottsággal – tette hozzá.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: Kenzo Tribouillard)

Brüsszeli döntés

Szlovákiát megosztja a Magyarországról szóló brüsszeli döntés

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.