Kiszelly Zoltán: A labda Brüsszel térfelén pattog

Hazánk megbüntetése, azaz a 7,5 millió euró zárolására tett javaslat csak egy szimbolikus gesztus az Európai Parlament felé – mutatott rá a politológus.

2022. 09. 18. 17:42
null
BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, hogy Magyarország ma komoly részsikereket ért el, s két hónapot kapott arra, hogy a fennmaradó kérdéseket is rendezze

 – értékelte a jogállamisági eljárás kapcsán meghozott bizottsági döntést Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója kiemelte: a labda most az Európai Bizottság térfelén pattog, hogy a magyar kormány teljesítményét miként fogják értékelni. Véleménye szerint a magyar kormány által tett javaslatok jó irányba mutatnak, így amennyiben a kormányzat által a hamarosan induló őszi parlamenti szezonban beterjesztett törvényjavaslatokat sikerül tartalommal is megtölteni és a fennmaradó kérdéseket is tisztázni, akkor esélyes, hogy az Európai Bizottság visszavonja a mostani javaslatot. 

A politológus szerint ugyanakkor látni kell azt is, hogy nemcsak nekünk, hanem a bizottságnak is szüksége van arra, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal megegyezzen. Éppen ezért eddig – e két szuverenista ország megosztásának céljával – a lengyeleknek udvaroltak, most pedig hazánknak tesznek gesztusokat. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni, a két ország nem fogja támogatni újabb közös hitelek felvételét, illetve a többi tagállamban is gyanút ébredhet, hogy melyik tagország lesz majd a következő pénzmegvonás áldozata 

– magyarázta az igazgató. Ennek fényében pedig hazánk megbüntetése, azaz a 7,5 millió euró zárolására tett javaslat is csak egy szimbolikus gesztus az Európai Parlament felé – mutatott rá. 

Kiszelly Zoltán kitért a magyar baloldal és a baloldali EP-képviselők – akik azt a brüsszeli narratívát erősítik, hogy Magyarországon az uniós pénzekből működik az Orbán-rendszer – aknamunkájára is, akik egész végig a megállapodás ellen dolgoztak. Állításaikkal ellentétben viszont az EU-s források a magyar GDP-nek csak egy kis részét teszik ki – mutatott rá. 

Meglátása szerint a hazai baloldali „copy paste” politikusok az Európai Bizottság döntésére reagálva is a szokásos, egyszerű narratívával álltak elő, és ezúttal is Orbánékra mutogattak. 

A momentumos Donáth Anna viszont ettől előbbre ment, és a bizottságot tette felelőssé – így próbálva nyomást gyakorolni rájuk –, amiért menekülőutat hagyott a megállapodásra –, sőt kijelentette azt is, hogy kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket. Ebből is látszik, hogy Budapestnek feltehetően sikerül megegyezésre jutni a bizottsággal – tette hozzá.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.