Holtan találták a kanadai tömeges késelés egyik gyanúsítottját

Holtan találták a vasárnapi, tíz halálos áldozatot követelő kanadai tömeges késelés egyik gyanúsítottját, a másikat, a testvérét harmadik napja nagy erőkkel keresik.

Forrás: MTI2022. 09. 06. 7:18
null
Regina, 2022. szeptember 5. Rhonda Blackmore helyettes rendõrfõnök sajtótájékoztatót tart a Saskatchewan tartománybeli késelésekrõl a gyanúsítottak, Damien Sanderson (b) és Myles Sanderson fotói mellett a Kanadai Királyi Lovas Rendõrség (RCMP) F divíziójának központjában, a saskatchewani Reginában 2022. szeptember 4-én. A késeléseket a Saskatoontól északra fekvõ Weldon faluban és a James Smith Cree Nation õslakos közösségben követték el, a támadásokban tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek. A rendõrség elfogatóparancsot adott ki a két férfi ellen. MTI/AP/The Canadian Press/Michael Bell Fotó: Michael Bell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében vasárnap történt késelés egyik gyanúsítottját, a 31 éves Damien Sandersont hétfőn a támadások egyik helyszíne közelében holtan találták. A rendőrség úgy véli, testvére, a másik gyanúsított, a harmincéves Myles menekülés közben megsebesült, és valószínűleg Regina tartományi fővárosban tartózkodik – mondta Evan Bray rendőrségi vezető.

A támadássorozatban 18-an sérültek meg.

A gyanúsított halálának okában egyelőre nem biztosak, de sérüléseit nem magának okozta – közölte Rhonda Blackmore rendőrparancsnok-helyettes.

Damien Sanderson holttestét egy füves területen fedezték fel egy átvizsgált ház közelében. Látható sérülései voltak – erősítette meg Blackmore.

A James Smith Cree Nation őslakos közösség – ahol a támadások többsége történt – vezetői az erőszakos cselekményt a közösséget sújtó drog- és alkoholfogyasztás számlájára írták, mely szerintük a gyarmatosítás öröksége.

Blackmore elmondta, a rendőrség még keresi az okokat, de a Szuverén Őslakos Nemzetek Szövetsége egyetért azzal, hogy a késeléseknek a közösségeket elárasztó drogfogyasztáshoz van köze.

Myles Sanderson büntetett előélete hosszú évekre vezethető vissza, erőszakos bűncselekményeket is elkövetett. Egy tavaly májusi körözési lista szerint jogtalanul van szabadlábon.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket, és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. Tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.

Borítókép: Rhonda Blackmore helyettes rendőrfőnök sajtótájékoztatót tart a Saskatchewan tartománybeli késelésekről a gyanúsítottak, Damien Sanderson (balra) és Myles Sanderson fotói mellett a Kanadai Királyi Lovas Rendőrség (RCMP) F divíziójának központjában, a saskatchewani Reginában 2022. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Michael Bell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.