II. Erzsébetet gyászolják a világ vezetői

Folyamatosan fejezik ki részvétüket az állam- és kormányfők.

Magyar Nemzet
2022. 09. 08. 19:48
II. ERZSÉBET
London, 2019. október 16. II. Erzsébet brit uralkodó ünnepi misére érkezik a 750 éves Westminster-apátságba 2019. október 15-én. A szertartással a III. Henrik parancsára az 1245 és 1269 között francia ihletésû, korai gótikus stílusban elkészült templom felszentelésének 750. évfordulójára emlékeztek. A Westminster-apátság Nagy-Britannia egyik legjelentõsebb történelmi mûemléke, koronázó temploma. Az apátságban 17 uralkodó és több jelentõs brit személyiség van eltemetve. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Fotó: Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyja elhunytát követően az Egyesült Királyság királyává váló III. Károly azt írta,

Szeretett anyám, Őfelsége a Királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra, és családom minden tagjának.

Mélyen gyászoljuk imádott uralkodónkat, és szeretett édesanyánkat.

Tudom, hogy elvesztését a teljes ország, a Nemzetközösség és számtalan ember érzi át a világon.

A gyász és változás időszaka alatt családom és én vigaszt és bizonyságot nyerünk majd a tiszteletről és mély ragaszkodásról, melyben a Királynőnek oly sok helyütt része volt.

Orbán Viktor miniszterelnök is részvétet nyilvánított: 

Nyugodjék békében, Őfelsége!

 

 

Emmanuel Macron szavak nélkül, egyetlen képpel búcsúzott II. Erzsébettől. Későbbi közleményében Franciaország barátjaként és kedves szívű személyiségként emlékezett meg az uralkodóról.

Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője feketére cserélte profilképét, illetve borítóképként is II. Erzsébetet ábrázoló fotóval búcsúzott nem sokkal a halálhír után. Későbbi közleményét úgy zárta, „II. Erzsébet hetven évig uralkodott az ország felett. De lélekben közöttünk állt.”

Fotó: Képernyőkép / Magyar Nemzet / Twitter

Justine Trudeau kanadai miniszterelnök méltató üzenetet tett közzé: 

Folyamatosan jelen volt az életünkben – és a kanadaiak számára tett szolgálata miatt örökre fontos része marad országunk történelmének.

 

„Mély szomorúsággal csatlakozom a gyászoló nemzethez, a gyászoló Nemzetközösséghez, és a világhoz a Királynő halálának gyászában” – írta közleményében a canterburyi érsek.

Liz Truss miniszterelnök – aki két napja még személyes találkozón kapott felkérést II. Erzsébettől a kormányalakításra – közleményében kiemelte, az uralkodó halála „óriási sokk a nemzetnek és a világnak”. Kiemelte, a Királynő volt „a szikla, amire a modern Britannia épült. […] Nagy-Britannia ma miatta nagyszerű ország.”

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte, 

az Európai Unió elismeréssel tartozik [a Királynő] egyedülálló hozzájárulásáért a békeépítéshez és megbékéléshez.

 

Emlékét szívünkben megőrizzük

– írta üzenetében Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Narendra Modi indiai miniszterelnök búcsúzásában II. Erzsébet kedvességét és figyelmességét emelte ki.

Az országrészek vezetői is lerótták kegyeletüket. Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere kiemelte, II. Erzsébet „élete rendkívüli odaadásban és szolgálatban telt. Skócia népe nevében, legmélyebb részvétemet fejezem ki a királynak és családjának.” Mark Drakeford, Wales első minisztere szerint a királynő „határozottan képviselte és tartotta fenn a brit monarchia értékeit és hagyományait”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részvétet nyilvánított a „pótolhatatlan veszteség miatt”.

Olaf Scholz német szövetségi kancellár hangsúlyozta,

példakép és inspiráció volt emberek milliói számára. Elkötelezettségét a német–brit megbékélés mellett a II. világháború borzalmait követően sohasem felejtjük.

Donald Trump volt amerikai elnök a Truth Social közösségi platformon megosztott üzeneteiben emlékezett meg II. Erzsébetről. Mint írta,

Melania és én […] sosem felejtjük Őfelsége nagylelkű barátságát, óriási bölcsességét és csodálatos humorérzékét.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hosszas közleményeben méltatta az elhunyt uralkodót. Kiemelte,

II. Erzsébet királynő páratlan méltóságú és állandóságú államfő volt, aki mélyítette az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közti gránitkeménységű szövetséget. Segített különlegessé tenni a kapcsolatot [a két ország között].

Micheál Martin ír miniszterelnök kormánya nevében részvétüzenetet küldött Londonba II. Erzsébet brit királynő csütörtöki halálhírére reagálva. Azt írta közleménye szerint, hogy a legmélyebb együttérzéssel gondol a britekre szeretett uralkodójuk elvesztése miatt.

II. Erzsébetet, mint az Egyesült Királyság leghosszabb életű, legtovább uralkodó államfőjét, széles körben tisztelték könyörületessége, méltósága és elhivatottsága miatt világszerte. Nyugalmat sugárzó jelenlét volt elsöprő változások évtizedeiben, ideértve az afrikai és ázsiai gyarmati uralom felszámolását és a nemzetközösség fejlődését

– áll António Guterres, az ENSZ főtitkára üzenetében. Guterres egyben részvétét nyilvánította a királynő hozzátartozóinak, a királyi családnak, valamint Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség lakóinak. „II. Erzsébet királynő jó barátja volt az ENSZ-nek, kétszer is ellátogatott a világszervezet New York-i székhelyére több mint ötven év különbséggel. Mélyen elkötelezett volt számos jótékonysági és környezetvédelmi ügy mellett, és megindítóan beszélt a glasgow-i COP26 klímacsúcs küldötteihez” – emelte ki közleményében Guterres.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétnyilvánító üzenetében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben”. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságot és a nemzetközösséget „kiegyensúlyozottan, bölcsességgel, az intézmények és a demokrácia tiszteletben tartásával képviselte”.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó ünnepi misére érkezik a 750 éves westminsteri apátságba 2019. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.