Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lettország rendkívüli állapotot vezet be Oroszországgal közös határán

Lettország kedden rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán a részleges orosz mozgósítás miatt.

Forrás: MTI2022. 09. 27. 22:14
Adazi, 2022. május 27. Katonák a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésû hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield mûveletet a lett hadsereg szárazföldi erõinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt elõretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) mûveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most bevezetett rendkívüli jogrend további eszközöket biztosít a balti állam hatóságainak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezéséhez, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne. Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is.

A rigai vezetés ezenfelül elrendelte a pededzei határátkelő lezárását, a határőrséget pedig utasították a határ fokozottabb megfigyelésére.

A rigai belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a lett–orosz határon kialakult helyzetet, amely jelenleg stabil. A múlt héten elrendelt részleges oroszországi mozgósítás nyomán jelentősen megnőtt a kiutazó orosz állampolgárok száma, és a tárca szerint ezért félő, hogy az illegális bevándorlók száma is megugorhat.

Lettország, Litvánia és Észtország szeptember 19-e óta korlátozza a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. A rigai belügyminisztérium adatai szerint azóta 57 orosz állampolgárt fordítottak vissza a határon, 2475-en legálisan utazhattak be, míg 2332-en visszatértek Oroszországba.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter már korábban bejelentette, hogy a lett hatóságok biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak.

Lettország Fehéroroszországgal is határos, ezen a határszakaszon már 2021 augusztusa óta rendkívüli állapot van hatályban, mióta migránsok ezrei próbáltak illegálisan átkelni az Európai Unióba.

Borítókép: Katonák a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésű  hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield műveletet a lett hadsereg szárazföldi erőinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.