Litvánia téli ruházatot küld az ukrán katonáknak

A védelmi miniszter hangsúlyozta: folytatják Ukrajna támogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 27. 18:06
null
Vilnius, 2017. március 11. Katonák egy 1400 méter hosszú litván zászlót fognak a Szovjetuniótól való elszakadást kimondó litván függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 27. évfordulóján tartott ünnepségen Vilniusban 2017. március 11-én. A nyilatkozat 1990. március 11-i elfogadásával Litvánia lett az első szovjet tagköztársaság, amely kinyilvánította függetlenségét, de tényleges szabadságát csak több mint egy évvel később nyerte el. (MTI/EPA/Martynas Ambrazas) Fotó: MARTYNAS AMBRAZAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elkövetkező hónapokban néhány millió euró értékben téli ruházatot fogunk vásárolni a litván vállalkozásoktól, amit aztán átadnak az ukrán katonáknak. Ez azt jelenti, hogy mintegy 25 ezer ukrán katonát fogunk tudni ellátni téli ruházattal – ismertette Arvydas Anusauskas, a balti ország védelmi minisztere a litván parlamentben mondott beszédében.

Anusauskas szerint Litvánia az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta hozzávetőleg 209 millió euró (85 milliárd forint) értékben küldött katonai támogatást a kijevi vezetésnek. Legutóbb tábori tarackokat és páncélozott járműveket adott át a balti ország Ukrajnának.

Anusauskas, akit a BNS helyi hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy országa továbbra is jelentős mértékben fogja támogatni Ukrajnát. Egyben úgy fogalmazott, hogy az országok között nincs verseny a támogatásokat illetően. „Azt adjuk, amit tudunk, Ukrajna meg azt kéri, amire szüksége van” – tette hozzá a litván védelmi miniszter.

 

Borítókép: Katonák egy 1400 méter hosszú litván zászlót fognak a Szovjetuniótól való elszakadást kimondó litván függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 27. évfordulóján tartott ünnepségen Vilniusban 2017. március 11-én. A nyilatkozat 1990. március 11-i elfogadásával Litvánia lett az első szovjet tagköztársaság, amely kinyilvánította függetlenségét, de tényleges szabadságát csak több mint egy évvel később nyerte el (Fotó: MTI/EPA/Martynas Ambrazas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.