időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Litvánia téli ruházatot küld az ukrán katonáknak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.27. 18:06 2022.09.27. 18:09
Litvánia téli ruházatot küld az ukrán katonáknak

– Az elkövetkező hónapokban néhány millió euró értékben téli ruházatot fogunk vásárolni a litván vállalkozásoktól, amit aztán átadnak az ukrán katonáknak. Ez azt jelenti, hogy mintegy 25 ezer ukrán katonát fogunk tudni ellátni téli ruházattal – ismertette Arvydas Anusauskas, a balti ország védelmi minisztere a litván parlamentben mondott beszédében.

Anusauskas szerint Litvánia az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta hozzávetőleg 209 millió euró (85 milliárd forint) értékben küldött katonai támogatást a kijevi vezetésnek. Legutóbb tábori tarackokat és páncélozott járműveket adott át a balti ország Ukrajnának.

Anusauskas, akit a BNS helyi hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy országa továbbra is jelentős mértékben fogja támogatni Ukrajnát. Egyben úgy fogalmazott, hogy az országok között nincs verseny a támogatásokat illetően. „Azt adjuk, amit tudunk, Ukrajna meg azt kéri, amire szüksége van” – tette hozzá a litván védelmi miniszter.

 

Borítókép: Katonák egy 1400 méter hosszú litván zászlót fognak a Szovjetuniótól való elszakadást kimondó litván függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 27. évfordulóján tartott ünnepségen Vilniusban 2017. március 11-én. A nyilatkozat 1990. március 11-i elfogadásával Litvánia lett az első szovjet tagköztársaság, amely kinyilvánította függetlenségét, de tényleges szabadságát csak több mint egy évvel később nyerte el (Fotó: MTI/EPA/Martynas Ambrazas)

Háború Ukrajnában

Nobel-békedíjasok: Meg kell törnünk a büntetlenség körforgását!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.