Megkezdődött az ellenőrzés a cseh–szlovák határszakaszon

Ausztria is határellenőrzést vezetett be a szlovák határszakaszán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 29. 10:21
null
20220706 Szerbia, Horgos Migránsok a határnál. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerda éjfélkor a dél-morvaországi Hodonínban tartott sajtótájékoztatóján.

Vít Rakusan ezzel Eduard Heger szlovák kormányfő keddi nyilatkozatára is reagált, aki bírálta a cseh fél intézkedését. Szerinte a probléma gyökereit Magyarországon, a schengeni határokon kell keresni.

Jelezni akarjuk az embercsempészeknek, hogy akadályokba ütköznek

 – hangsúlyozta a tárcavezető.

Csehország a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális migránsok behatolását az országba.

Határozottan nem célunk, hogy megnehezítsük a cseh vagy szlovák állampolgárok életét. Határozottan nem Csehország erőfitogtatásáról van szó Szlovákia felé.

  – fejtette ki újságírók előtt Vít Rakusan, majd úgy folytatta: „Egyetlen célunk van: jelezni az embercsempészeknek, akik igazi, az emberi szerencsétlenséggel üzletelő bűnözők, hogy léteznek akadályok. Ebben a pillanatban az akadályokat objektív módon a cseh–szlovák határon felújított ellenőrzések jelentik.”

A cseh rendőrség a következő legalább tíz napban a zöldhatárt is ellenőrizni fogja. Kivételt képeznek a mezőgazdasági és erdei munkások, vadászok vagy halászok, akik munkájukat a határvidéken végzik. Az ellenőrzésekben 500 rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt. A költségeket a rendőrség 20 millió koronára (332 millió forintra) becsülte. Az illegális határátlépés akár 50 ezer koronával (825 ezer forinttal) is büntethető.

A cseh rendőrség az év eleje óta 12 ezer illegális migránst vett őrizetbe, ami lényegesen magasabb szám, mint 2015-ben, amikor Európán migrációs hullám söpört végig. A határsértők többsége szíriai. Őrizetbe vettek 125 embercsempészt is, ami szintén többszöröse az elmúlt évek átlagának.

Ausztria csütörtök hajnalban ugyancsak lezárta a Szlovákiával közös határát

 – közölte a bécsi  belügyminisztérium szóvivője, megerősítve az APA osztrák hírügynökség értesülését.

A lépést a cseh–szlovák határszakasz lezárásával magyarázta az osztrák fél és legalább tíz napra visszaállítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határának teljes hosszában az intenzívebbé vált illegális migráció miatt.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerdán a rádióban kifejtette, hogy Ausztria ugyanezen okból hajtja végre ugyanazt az intézkedést.

Kulcsfontosságú, hogy mi cselekedjünk előbb, ne az embercsempészek

– mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb illegális migráns a magyar határon keresztül lép be Ausztriába.

A miniszter szerint a rendőrök elsősorban a zárt szekrényű kisteherautókra és a nagyobb járművekre fognak összpontosítani, mivel ezek nagyobb valószínűséggel szállítanak illegális bevándorlókat.

A felfokozott illegális migrációs helyzetre válaszul jövő hétfőn magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten

 – adta hírül az MTI-nek, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.

Hírügynökségi jelentések szerint Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán azt mondta újságíróknak, a jövő héten találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Alekszandar Vucsics szerb államfővel, hogy megvitassák a migráció kérdését. Közlése szerint fel akarják venni a harcot a szervezett bűnözés és a csempészet ellen, valamint csökkenteni szeretnék a nyomást a határokon.

 

Borítókép: migránsok a határnál (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.