Csehország határellenőrzést vezet be Szlovákiával szemben

Csehország átmeneti jelleggel határellenőrzést vezet be a szlovák határszakaszán az irreguláris bevándorlók megfékezésére. Az Európában egyre inkább érezhető krízis megfékezésére Németország is hasonló intézkedéseket fontolgat, hiszen az országba érkező menedékkérőket már csak tornatermekben tudják elszállásolni.

2022. 09. 27. 17:13
null
Sentilj, 2015. november 4. A szlovéniai Sentiljben lévõ táborból érkezett illegális bevándorlók várakoznak az osztrák-szlovén határon, a senki földjén 2015. november 4-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ideiglenes jelleggel csütörtöktől visszaállítjuk a határellenőrzést a szlovák határszakaszon. Ez egy fájó, de szükséges lépés, hogy megakadályozzuk az országunkon áthaladó és Németországba tartó irreguláris migránsok egyre növekvő tömegét – írta Twitter csatornáján Vít Rakusan cseh belügyminiszter. A politikus hozzátette, hogy a rendőrség készen áll a legalább tíz napra tervezett intézkedéssorozat végrehajtására, amelyet néhány hete egy gyakorlat során már szimuláltak is. A húszmillió koronára (332 millió forintra) becsült különleges akcióban 500 rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt.

Ugyan nem tudjuk hermetikusan lezárni a 251 kilométer hosszú közös határszakaszt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy korlátozzuk az illegális határátlépéseket

 – jelentette ki Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány.

A szigorított határellenőrzés 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőt érint. Az államhatár átlépésére más helyeken nem is lesz lehetőség, így a zöldhatárra is fokozott figyelmet fordítanak majd. A szigor alól kivételt képeznek a mezőgazdasági és erdei munkások, vadászok vagy halászok, akik munkájukat a határvidéken végzik.

A cseh rendőrség az év eleje óta közel 12 ezer irreguláris migránst és mintegy 125 embercsempészt vett őrizetbe, ami többszöröse a 2015-ben, az Európán végig söprő migrációs hullám idején tapasztaltnak.

A hivatalos szervek jelentése szerint az irreguláris bevándorlók leginkább szíriai állampolgárok, akik Törökországból érkeztek az Európai Unió területére.

A cseh belügyminiszter ugyan korábban kérte szlovák kollégáját, hogy teljesítse a nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségeit, de mint elmondta, „nem ért el diplomáciai sikereket”. Prága ezt követően kívánt élni a schengeni kódex adta lehetőséggel és vezet be korlátozott időre határellenőrzést. A cseh határlezárásra a szlovák belügyminisztérium úgy reagált, hogy azt ugyan tiszteletben tartják, de szorgalmazzák az uniós szintű tárgyalásokat.

Zuzana Eliásová szlovák belügyi szóvivő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek elismerte, hogy a migránsok kérdésében jelentős feladata van a schengeni térségnek, miközben tény, hogy Szlovákiát, Csehországot és néhány más európai országot leginkább az úgynevezett másodlagos migráció sújtja.

Prága éppen ezért, a visegrádi partnerei (Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) mellett, Ausztriával is tárgyalni szeretne az irreguláris bevándorlás megfékezéséről.

A közép-európai térség mellett már a célországnak tekintett Németország is aggodalmát fejezi ki az illegális migráció ügyében. Berlin idén eddig több mint 115 ezer menekültügyi kérvényt fogadott be szíriai, afgán és iraki bevándorlóktól.

Mind felelősek vagyunk az illegális migráció megállításában

– nyilatkozta a minap Nancy Faeser német belügyminiszter a Bild am Sonntag nevű vasárnapi lapnak.

A miniszter elmondása szerint egyre többen érkeznek Németországba, amely a tél közeledtével csak fokozódni fog, noha már így is sokakat csak tornatermekben tudnak elszállásolni. Alexander Dobrindt, az ellenzéki CDU/CSU frakcióvezető-helyettese szerint Faesernek konkrét tervekkel kellene előállnia a tranzitútvonalak lezárására, és az EU-nak közös erővel kellene megvédenie a külső határait.

A krízis megfékezése érdekében Berlin úgy döntött, hogy kiterjeszti a határellenőrzést a cseh és osztrák határszakaszaira.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentése szerint idén eddig mintegy 200 ezer illegális határátkelést detektáltak, amelynek a fele a nyugat-balkáni útvonalhoz kötődött. Vannak azonban, akik nem szárazföldön, hanem légi úton érkeznek, az olasz rendőrség két hete arról számolt be, hogy elfogott egy embercsempészbandát, amely Törökországból magánrepülővel szállította a migránsokat az unió területére, fejenként tízezer eurót (négymillió forint) követelve tőlük.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak az osztrák–szlovén határon (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.