Meglepetések a meghívottak listáján II. Erzsébet temetésén

Irán, Észak-Korea, Kína és Szaúd-Arábia is képviseltetheti magát a történelmi eseményen.

2022. 09. 18. 16:34
II. ERZSÉBET; EDUÁRD herceg; III. KÁROLY; ANNA hercegnõ; ANDRÁS herceg
London, 2022. szeptember 16. III. Károly brit király a testvéreivel, Anna hercegnõvel, András herceggel és Eduárd herceggel virrasztásra érkezik az édesanyja, II. Erzsébet királynõ ravatalához a londoni Westminster-csarnokban 2022. szeptember 16-án. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynõt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban. MTI/AP/Reuters pool/Hannah McKay Fotó: Hannah McKay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn helyezik végső nyugalomra II. Erzsébet királynőt a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában. A temetésen megközelítőleg kétezer vendég vesz részt, ebből több mint ötszázan valamely külföldi állam képviselői. A vendéglista – amelynek összetétele erősen átpolitizált kérdés – jól tükrözi az Egyesült Királyság diplomáciai kapcsolatait. 

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a nyugati országok, mint az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország vagy Németország egyaránt a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a történelmi eseményen. Érdekesség, hogy Joe Biden és felesége, Jill Biden az egyetlenek, akik nem a brit hatóságok által biztosított járműveket használják, az amerikai elnök és a first lady saját páncélozott limuzinjukban érkeztek meg tegnap a londoni Westminster-apátságba, ahol III. Károly brit király fogadta a vendégeket. A meghívottak között vannak még – szintén nem meglepően – a Nemzetközösség országainak vezetői is. 

A brexitből fakadó feszültségek ellenére az Európai Unió vezető politikusai is meghívást kaptak a temetésre. 

Az uniót Ursula von Der Leyen bizottsági elnök, valamint Charles Michel, az unió tanácsának elnöke fogja képviselni Londonban. 

Volodimir Zelenszkij nem kockáztatja meg, hogy elhagyja Ukrajnát, így a háború sújtotta országot valószínűleg − az elmúlt időszakban egyébként egyre intenzívebb diplomáciai szerepet vállaló − felesége, Olena Zelenszka képviseli majd.

A fentiekkel szemben vannak igazi meglepetések is a vendéglistán. 

A temetésre meghívást kapott Észak-Korea, Irán, Kína, valamint Szaúd-Arábia is, annak ellenére, hogy Nagy-Britannia ezen államokkal folytatott viszonya nem kifejezetten nevezhető jónak. 

Teherán nagyköveti szintű meghívót kapott – ugyan nincs nagykövete az Egyesült Királyságban –, ami azért is furcsa, mivel a múlt héten az iráni állami televízióban II. Erzsébet halálát jó hírnek nevezték, a monarchiát pedig a náci Németországhoz hasonlították. Hszi Csin-ping kínai elnököt helyettese fogja képviselni a ceremónián, azonban már csak meghívásának ténye is óriási felháborodást váltott ki a brit politikusok körében. Egy hét parlamenti képviselőből álló csoport szerint a pekingi vezetés ujgur kisebbséggel való bánásmódja miatt nem lenne helyénvaló, ha Kína képviseltetné magát az eseményen. Hasonló kritikákat fogalmaztak meg Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg jelenlétével kapcsolatban, ebben az esetben az emberi jogvédő csoportok szólaltak fel a Hasogdzsi-gyilkosság miatt.

Nem kapott meghívást Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő sem. – Az, hogy a brit vezetés geopolitikai célokra használja fel a nemzeti tragédiát, ami több millió ember szívét megérintette, mélyen erkölcstelen és kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben – kommentálta a fejleményeket Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Ezenkívül afgán és mianmari tisztviselők sem vehetnek részt a temetésen.

Borítókép: III. Károly brit király a testvéreivel, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel virrasztásra érkezik az édesanyja, II. Erzsébet királynő ravatalához a londoni Westminster-csarnokban 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Hannah McKay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.