Novák Katalin Londonba utazott II. Erzsébet temetésére

A magyar államfő távolról tisztelte a néhai brit uralkodót nemzete szolgálatáért, tartásáért és bölcsességéért.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 9:44
null
Fotó: Robert Erdi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonba indulunk férjemmel, Istvánnal, hogy a magyarok nevében lerójam tiszteletemet ll. Erzsébet ravatalánál és a világ vezetőivel együtt részt vegyek a holnapi temetésen − írta hivatalos Facebook-oldalán Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Az államfő hozzátette, bár személyesen nem volt alkalma találkozni a néhai uralkodóval, távolról tisztelte nemzete szolgálatáért, tartásáért és bölcsességéért.

Isten nyugosztalja a királynőt!

− zárta szavait Novák Katalin.

II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án vesztette életét a királyi család skóciai rezidenciáján, a Balmoral kastélyban. Az ezt követő protokolláris eljárás máig tart, a királynő koporsója szerdán hagyta el a londoni Buckingham-palotát, hogy aztán a parlament legősibb termében, a Westminster Hallban ravatalozzák fel. 

Ezt követően hétfő reggelig róhatják le kegyeletüket a gyászolók, Facebook-bejegyzése szerint Novák Katalin is így fog tenni, amint Londonba érkezik férjével.

Az előrejelzések szerint körülbelül 750 ezren teszik tiszteletüket az uralkodó koporsójánál, az elmúlt napokban több kilométeres sorokról is osztottak meg felvételeket az interneten.

A külföldi államfőket, kormányfőket, uralkodókat az új király, III. Károly fogja fogadni vasárnap, ahol többek közt Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő is jelen lesz. Vlagyimir Putyin orosz államfő nem kapott meghívást az eseményre, valamint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök sem. 

Az, hogy a brit vezetés geopolitikai célokra használja fel a nemzeti tragédiát, ami több millió ember szívét megérintette, mélyen erkölcstelen és kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben

− reagált a hírre Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. 

II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
III. Károly brit király (középen) az édesanyja, II. Erzsébet királynő ravatalánál virraszt a londoni Westminster-csarnokban 2022. szeptember 16-án. Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

A bucsúszertartásra szeptember 19-én kerül sor a Westminster apátságban, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában. A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és a tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik. 

Borítókép: Novák Katalin férjével Londonba utazik II. Erzsébet királynő temetésére (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.