Moszkva nem kapott meghívást a gyászszertartásra, kegyeletsértőnek nevezte London álláspontját

Oroszország csütörtökön bírálta az Egyesült Királyság iránta tanúsított kegyeletsértő és erkölcstelen magatartását, amiért a két ország közötti diplomáciai feszültségek miatt nem hívtak meg orosz vezetőt II. Erzsébet királynő gyászszertartására.

Forrás: MTI2022. 09. 16. 7:33
II. ERZSÉBET
London, 2022. szeptember 14. A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynõ elõtt róják le kegyeletüket az emberek 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynõt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban. MTI/AP/AFP pool/Ben Stansall Fotó: Ben Stansall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljességgel erkölcstelennek tartjuk azt a brit kísérletet, hogy a világszerte milliók szívét megindító nemzeti tragédiát a gyász napjaiban geopolitikai célokra használják, hogy leszámoljanak velünk

– idézte Marija Zaharovának, az orosz külügyminisztérium szóvivőnek a tárca honlapján közzétett közleményét a Vesztyi.ru orosz hírportál.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a brit külügyminisztérium tájékoztatta Oroszország londoni nagykövetségét arról, hogy nem küldenek meghívót az orosz félnek, így a külügyminisztérium vezetésének sem a gyászszertartásra. A szóvivő szerint ürügyül az angolok az Ukrajnában zajló különleges hadműveletet nevezték meg.

Ez rendkívül kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben, aki a második világháborúban a brit hadsereg területvédelmi erőinek soraiban szolgált, amelyek a nácik, illetve ukrán követőik, Sztepan Bandera és Roman Suhevics ellen harcoltak

– írta a szóvivő.

Most a brit elit az ő oldalukon áll

– tette hozzá Zaharova.

A Nyugaton immár páriának tekintett Oroszország és fehérorosz szövetségese, valamint Mianmar és Észak-Korea sem kapott meghívót a múlt csütörtökön 96 éves korában elhunyt királynő gyászszertartására – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

II. Erzsébetnek a jövő héten a Westminster apátságban tartandó gyászszertartása jelentős diplomáciai eseménynek számít, több mint száz koronás főt, államfőt és más személyiséget várnak.

Oroszország távolléte a Moszkva és London közötti igen feszült diplomáciai kapcsolatokról tanúskodik. A feszültség több éve tart, a Szkripal-ügytől (a Nagy-Britanniában 2018-ban novicsok idegméreggel megmérgezett egykori orosz kém esetétől) az ukrajnai háborúig.

Borítókép: A londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt róják le kegyeletüket az emberek (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ben Stansall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.