Románia földgázzal támogatja Moldovát

Ellátással, tárolással és tranzittal is segítenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 14:36
SANTOS DA COSTA, António Luís; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2022. május 19. A román kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nicolae Ciuca román miniszterelnök (j) és portugál hivatali partnere, Antonio Costa kezet fog a bukaresti kormányfõi hivatalban, a Victoria-palotában 2022. május 19-én. MTI/EPA/Román kormány sajtószolgálata/Radu Badoiu Fotó: Radu Badoiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia mindent megtesz Moldova földgázszükségletének kielégítése érdekében a közvetlen ellátás, a tárolás és a tranzit biztosítása terén – mutatott rá kedden Nicolae Ciuca román kormányfő, amikor Bukarestben fogadta Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnököt.

A két politikus megbeszéléséről kiadott bukaresti kormányközlemény szerint Románia a meglévő vezetékeken keresztül villanyárammal is segíti Moldova energiaellátását, közép- és hosszú távon pedig további kapcsolódási pontokat építenek ki a két szomszédos ország villamosenergia-hálózata között.

Gavrilita felvetette, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a teherforgalom Románia és Moldova között, és emiatt kamionsorok, torlódások alakulnak ki a határátkelőkön. Újabb útvonalalak kialakítása és a várakozási idő csökkentése érdekében a két kormányfő megállapodott abban, hogy a Radauti-Prut (RO) és Lipcani (MD) közötti közúti hidat és a Bumbata (RO) és Leova (MD) közötti katonai pontonhidat is megnyitják a teherforgalom előtt.

A megbeszélésen Ciuca támogatást ígért Moldovának az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, Gavrilita pedig beszámolt az ezzel kapcsolatos előkészületekről, kiemelten a moldovai igazságszolgáltatás reformjáról.

A februári közös kormányülésen aláírt megállapodás értelmében Románia idén 100 millió euró vissza nem térítendő támogatást ad a Moldovai Köztársaságnak. A román kormány júliusban további tízmillió eurós közvetlen költségvetési segélyt ajánlott fel Chisinaunak azon a német–francia–román kezdeményezésű nemzetközi adományozói konferencián, amelyet az orosz agresszió következményeitől sújtott Moldova megsegítése érdekében Bukarestben szerveztek meg júliusban.

 

Borítókép: a román kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nicolae Ciuca román miniszterelnök (j) és portugál hivatali partnere, Antonio Costa kezet fog a bukaresti kormányfői hivatalban, a Victoria-palotában 2022. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Román kormány sajtószolgálata/Radu Badoiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.