Szinte biztos a jobboldali győzelem Olaszországban

A baloldali szövetség húsz százalékponttal van lemaradva Giorgia Meloniék mögött.

2022. 09. 21. 6:07
MELONI, Giorgia
Velence, 2022. szeptember 12. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke támogatóihoz beszél a párt választási kampányrendezvényén Velence Mestre városrészében 2022. szeptember 10-én. Olaszországban szeptember 25-én elõrehozott parlamenti választásokat tartanak. A 2019-ben jóváhagyott választási törvény értelmében a leendõ parlamentben a felsõház létszáma 315-rõl 200 szenátorra, a képviselõk száma 630-ról 400-ra csökken. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola Fotó: Andrea Merola
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép koalíció egyértelmű győzelme várható a hétvégén esedékes előre hozott parlamenti választásokon Olaszországban. A baloldali szövetség húsz százalékponttal van lemaradva vetélytársa mögött. A legerősebb politikai alakulat a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt, melynek támogatottsága 25 százalékon van. A jobbközép kormányra kerülésével új korszak kezdődhet az ország életében, középpontban a családok és a keresztény értékek védelmével, valamint az illegális bevándorlás elleni fellépéssel.

A mögöttünk álló intenzív választási kampány cseppet sem volt erőszakmentes.

Baloldali provokátorok csoportjai rendszeresen látogatták az Olasz Testvérek gyűléseit, ahol a tömegbe vegyülve trágár bekiabálásokkal szakították félbe Meloni szónoklatait.

A párt szimpatizánsok és politikusok egyaránt türelemmel viselték a rendbontók tevékenységét, hiszen amennyiben konfliktusra került volna sor, a sajtó azonnal a jobboldali szavazókat bélyegezte volna meg.

A helyszíni provokációk mellett a nemzetközi baloldali sajtó és nyugati balliberális politikusok sorozatos támadásait is állnia kellett a jobboldali jelöltnek.

Ellenfelei fasisztának titulálták és azt a feltételezték, hogy hiteltelenné válna a nemzetközi közösség szemében Olaszország, ha a Meloni által vezetett koalíció venné át a kormányzást. Matteo Salvini a hétvégén Pontidában tartott kampányeseményen kijelentette a jobbközép stabil és következetes kabinetet tudna alakítani, mely nagyobb tekintélynek örvendhet, mint a korábbi instabil és ellentmondásos egységkormányok.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég szavazási szándékra vonatkozó legutolsó felmérése szerint az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország jobbközép koalíciójának népszerűsége elérte a 47 százalékot, a szeptember 25-i választások egyértelmű győztese lehet.

A jobbközép erők közös megegyezése alapján az a párt választhat miniszterelnököt, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg a választásokon. Ennek értelmében nagy valószínűséggel Giorgia Meloni veheti majd át a stafétát a leköszönő Mario Draghitól. Az Enrico Letta vezette baloldali szövetség húsz százalékponttal marad a jobbközép mögött, támogatottságuk nem haladja meg a 27 százalékot.

A Matteo Renzi által fémjelzett Élő Itáliából és az Akció párt szövetségéből formálódott centralista erő sem tudott komoly politikai színteret nyerni, bár megszólíthatta volna a jobboldali és baloldali bizonytalankodó választókat. A felmérések szerint azonban az olaszok csupán 6-7 százaléka szavazna bizalmat a centralistáknak. A legutolsó parlamenti választásokon legerősebb pártként kikerült Öt Csillag Mozgalom népszerűsége drámaian visszaesett, 14 százalékra csúsztak vissza.

A jobbközép koalíció kormányprogramjának részét képezi az illegális bevándorlás megfékezése, egysávos adózás bevezetése, nyugdíjreformok, az igazságügyi újjászervezése és számottevő rezsicsökkentések életbe léptetése.

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke támogatóihoz beszél a párt választási kampányrendezvényén Velence Mestre városrészében 2022. szeptember 10-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.