Eleonóra 2024. február 21.
logo

Vlagyimir Putyin leváltotta a helyettes védelmi miniszterét

Magyar Nemzet
Forrás: BBC
2022.09.25. 11:15 2022.09.25. 11:25
Vlagyimir Putyin leváltotta a helyettes védelmi miniszterét

Új szerepkörben teljesít szolgálatot a mai naptól Dimitrij Bulgakov, az orosz védelmi miniszter eddigi helyettese – írja az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornájára hivatkozva a BBC. Bulgakov 2008. óta felelt az orosz hadsereg logisztikai műveleteiért, feladatai között szerepelt többek között az orosz csapatok 2015-ös szíriai bevonulásának támogatása is.

Az orosz utánpótlási problémák miatt azonban az utóbbi időben egyre inkább háttérbe szorult. Kiemelkedő mozzanat volt, amikor Oroszországnak tüzérségi hadianyag és drónok beszerzése érdekében Iránhoz és Észak-Koreához kellett fordulnia. Ráadásul a részleges mozgósítás révén újonnan sorozottakról terjedő videók tanulsága szerint sokan egyszerűen rozsdás karabélyokat kaptak a felszerelésük részeként.

Utódja Mihail Mizincev vezérezredes lesz, akit a háborút támogató szakértői körök pozitívan fogadtak a BBC szerint. 

Mizincev vezényelte orosz részről Mariupol ostromát – ekkor az orosz erők elfoglalták a várost, az Azovstal acélművek területére visszaszorítva az ukránokat –, illetve sokan úgy gondolják, ő adta ki a parancsot Aleppó lebombázására. Ezen tettei miatt március óta az Egyesült Királyság szankciós listáján szerepel.

Bulgakov leváltása ismételten arra utal, hogy komoly problémák vannak az orosz hadvezetésben. Az orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszterrel is elégedetlen, híradások szerint Putyin több alkalommal adott saját maga parancsot bizonyos hadmozdulatok végrehajtására. A New York Times szerint például Putyin személyes utasítására maradtak a katonák Herszon városában, ahonnan az orosz hadvezetés egy ideje már vissza kívánna vonulni a veszteségek mérséklése érdekében. Putyin parancsa a maradásról komolyan megtépázta a morált a herszoni alakulatok körében.

 

Borítókép: Mihail Mizincev egy eligazításon. (Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan)

Háború Ukrajnában

Bajban vannak az oroszok az ukrán kémfőnök szerint

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.