Zuzana Caputová kinevezte a pozsonyi kormány három új miniszterét

A szlovák kormánykoalíció válsága ezzel nyugvópontra jutott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 13:36
CAPUTOVÁ, Zuzana
München, 2020. február 16. Zuzana Caputová szlovák államfõ beszél az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia zárónapján, 2020. február 16-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Zuzana Caputová szlovák államfő kinevezte az Eduard Heger vezette kormány három új miniszterét kedden, miután elfogadta a kormánykoalícióból múlt héten kilépett, liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) minisztereinek lemondását. A szlovák kormánykoalíció mintegy két hónapig tartó válsága következtében múlt héten hétfőn jelentette be lemondását az SaS három minisztere: Ivan Korcok külügyminiszter, Mária Kolíková igazságügy-miniszter és Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője. Richard Sulík, az SaS elnöke, korábbi gazdasági miniszter pár nappal korábban már lemondott posztjáról.

A szlovák köztársasági elnök kedden a külügyi tárca új vezetőjének Rastislav Kácert, Szlovákia korábbi washingtoni, budapesti, illetve prágai nagykövetét nevezte ki. A gazdasági tárca élére Karel Hirman energetikai szakértő került, az igazságügyi tárcát pedig Viliam Karas, a szlovák ügyvédi kamara (SAK) elnöke vezeti majd a jövőben. Az oktatási minisztérium éléről távozó Branislav Gröhling posztját ideiglenesen Eduard Heger miniszterelnök tölti be.

Zuzana Caputová a kinevezési ceremónia során méltatta a távozó tárcavezetők eddigi munkáját, megjegyezve, hogy azt nem lehet teljes egészében értékelni, mivel az érintettek „félidőben távoztak”. Az államfő a kinevezések után mondott beszédében kiemelte: szakértők kerülnek a tárcák élére, akik bonyolult időszakban veszik át a minisztériumok irányítását. 

Reményének adott hangot, hogy az új miniszterek felülemelkednek az egyes pártok elvárásain, és a lakosság érdekeit szem előtt tartva cselekszenek majd.

Az SaS-miniszterek távozásával a négypárti szlovák kormánykoalíció hárompártivá zsugorodott, és a korábban alkotmányozó többséggel rendelkező kormánynak csak 68 képviselője maradt a 150 fős pozsonyi parlamentben, így Eduard Heger miniszterelnök mostantól kisebbségi kormányzásra kényszerül.

 

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák államfő beszél az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia zárónapján, 2020. február 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.