Amerikai nyomásra távozott a miniszter?

Egy román EP-képviselő szerint Vasile Dincu véleménye zavarta az amerikaiakat, így azok a fejét követelték.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egyéves működése óta az első komolyabb válságát éli a hárompárti román kormánykoalíció. Kölcsönös üzengetések kísérik Vasile Dincu kikényszerített lemondását a védelmi tárca éléről. A posztjáról néhány nappal ezelőtt távozott politikus utódját egyelőre nem jelölte ki a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a nyilatkozatok alapján inkább egy másik minisztériumra cserélné a túlságosan Klaus Johannis államfő befolyása alatt álló tárcát. 

A koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt egyelőre nem hajlik a tárcák újraosztására, ami tovább mélyíthetné a jelenleg kibontakozott válságot.

Az ukrajnai háború miatt a külügyminisztériumon kívül a védelmi a legkiemeltebb tárca. Dincu, aki egy interjúban beszélt arról, hogy a háború végének egyetlen esélye, ha a világ országai, a NATO és az Egyesült Államok is tárgyalásba kezd Oroszországgal a békéről, a Nicolae Ciuca miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után, a támadások ellenére megtarthatta posztját. Pár nappal később a PSD politikusa bejelentette lemondását.

Arra hivatkozott, hogy nem tud együttműködni Klaus Johannis államfővel, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is.

Norica Nicolai volt európai parlamenti képviselő szerint a védelmi miniszter lemondását Johannis személyesen kérte. – Dincu egy olyan vélemény fogalmazott meg, amelyet egy ideje több európai politikus is hangoztatott, elsősorban németek. Aki a német sajtót olvassa, annak világos, hogy sokan teszik fel a kérdést, megéri-e szenvednünk ezért konfliktusért. 

Ez a miniszteri vélemény ugyanakkor zavarta az amerikaiakat, így azok Dincu fejét követelték, Johannis pedig végrehajtott 

– mondta Nicolai. Szerinte Johannisnak amúgy sem tetszett Dîncu, aki egy nagyon olvasott és okos ember. – Macron francia elnök azt mondta, a béke a jelenlegi ellenséggel egy asztalnál ülve fog megszületni. Dincu ennél kevesebbet állított. Andrei Țaranu politikai elemző szerint a mostani lemondás legmeglepőbb mozzanata, hogy a távozó miniszter az első koalíciós politikus, aki nyíltan támadja Johannis elnököt.

Közben Románia legfelsőbb védelmi tanácsa keddi tanácskozásán elhnagzott: minden feltétel adott arra, hogy 2023-tól Románia a GDP 2,5 százalékára növelje védelmi kiadásait, és növelje katonai ereje harcképességét.

Borítókép: 2022. június 6-án a bukaresti ismeretlen katona emlékművénél készített kép Vasile Dincu román védelmi miniszterről. Dincu október 24-én bejelentette lemondását. A miniszter azt követően került Romániában bírálatok középpontjába, hogy béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között. (Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.