Az USA hadserege nem lenne alkalmas egy háború sikeres megvívására

Egy tanulmány szerint az amerikai hadsereg az alulfinanszírozottság és a rosszul meghatározott prioritások miatt sokat gyengült és nem biztos, hogy meg tudna nyerni egy nagyobb katonai konfliktust.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 10. 26. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg lehet, hogy nem lesz képes megnyerni egy háborút, nemhogy kettőt, mert nem tudja felkészíteni a védelmi erőket a Kínából és Oroszországból érkező potenciális fenyegetésekkel szemben – derül ki abból az amerikai katonai erőkről szóló jelentésből, melyet a V4NA nemzetközi hírügynökség tett közzé.

Az évek óta tartó alulfinanszírozás és a rosszul meghatározott prioritások oda vezettek, hogy a hadsereg meggyengült. A jelenlegi amerikai haderő jelentős mértékben ki van téve annak a veszélynek, hogy nem lesz képes megfelelni egyetlen konfliktusban sem

– áll a Heritage Foundation által közölt éves jelentésben. A dokumentum szerint márpedig napjainkban jelentősen megnőtt a kétfrontos harcok lehetősége, mivel Oroszország továbbra is háborút folytat Ukrajna ellen, Kína pedig egyre agresszívabbá válik.

A jelentésből az is kiderül, hogy elsősorban a modernizációs programokban és a hajóépítésben marad el az Egyesült Államok.

A szakértők úgy vélik, hogy az USA-nak a katonai felszerelésekbe, hajókba, rakétákba és egyéb fegyverekbe kellene befektetni. A 2023-as költségvetési javaslatban egyébként a védelmi kiadások ismét messze elmaradnak attól, amire a szolgálatoknak szükségük van a készenlét helyreállításához és az elöregedett felszerelések lecseréléséhez.

A fegyveres erők emellett kapacitásproblémával is küzdenek, ugyanis nincs elég személyzet, fegyver és egyéb felszerelés egy háború megvívásához. A probléma a jelentés szerint részben a Biden-kormányzat diplomáciai gondolkodásmódjában rejlik.

A Pentagon szóvivője nem kívánta kommentálni a jelentés részleteit, mondván, hogy nem látta azt, de az amerikai hadsereget „a legerősebb harci erőnek” nevezte, amelyet a világ valaha ismert.

Az amerikai katonai erőkről szóló jelentést eredetileg a V4NA nemzetközi hírügynökség közölte.

Borítókép: Amerikai katonák egy hadgyakorlaton (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.