Lemondott a román védelmi miniszter

Nem tudott együttműködni az államfővel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 24. 11:33
Minister of Defense in Romania
Minister of Defense in Romania Fotó: CHRISTOPHE GATEAU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott Vasile Dincu román védelmi miniszter hétfőn, aki azt követően került Romániában bírálatok középpontjába, hogy béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között.

A szociáldemokrata politikus Facebook-bejegyzésben közölte: levélben értesítette döntéséről Nicolae Ciucát, a nagykoalíciós kormány liberális miniszterelnökét. Arra hivatkozott, hogy nem tud együttműködni Klaus Johannis államfővel, a román fegyveres erők főparancsnokával, távozására pedig szerinte azért van szükség, hogy semmi se akadályozza a védelmi minisztérium és a hadsereg optimális működését.

Bejelentésére elsőként pártjának elnöke, Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök reagált, aki szintén közösségi oldalán jelentette be: tiszteletben tartja Dincu visszalépését, ugyanakkor azt kérte a – védelmi tárcát tartalékos tábornagyként korábban is vezető, volt vezérkari főnök – Nicolae Ciuca kormányfőtől, hogy maga vegye át a védelmi minisztérium ideiglenes irányítását, mert „Romániának kötelessége biztosítani a stabilitást a NATO keleti szárnyán”.

Vasile Dincu leváltásáról már nyár elején találgatások jelentek meg a bukaresti médiában, de – mivel Klaus Johannis államfő a válságra hivatkozva azt érte a koalíciós pártoktól, hogy ne tetézzék a bajt belpolitikai vitákkal – a kormányfő a félévi mérleg megvonásakor egyetlen minisztercserét sem kezdeményezett. A védelmi miniszter azonban október elején azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy nyilatkozatával megkérdőjelezte az Ukrajna területi épsége mellett következetesen kiálló, Ukrajna mellett elkötelezett román hivatalos álláspontot.

Dincu egy televíziós interjújában arról beszélt: a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a „világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal.

Dincu nyilatkozatától a román miniszterelnök és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is elhatárolódott. Klaus Johannis román államfő a georgiai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján bírálta Dincut.

Az ukránok a vérüket adják ebben a háborúban, és el kell fogadnunk, hogy Ukrajna dönti el, hogy mikor, hogyan és miről kezd tárgyalásokat. Ez a mi hivatalos álláspontunk, és ez az EU álláspontja. Valószínű, hogy egyes tisztségviselőinknek többet kell olvasniuk a lapszemléket, hogy megismerjék ezt az álláspontot

– jelentette ki az államfő.

Dincu akkor jelentette be lemondását, amikor már elülni látszott a vitatott állásfoglalása körüli botrány. A kormányfő múlt héten „tisztázó” megbeszélést folytatott a külföldi tárgyalásairól hazatért tárcavezetővel, amiről a kormányszóvivő csak annyit árult el: Ciuca „mértéktartást” kért a kormányzatot érintő nyilatkozatok szintjén a védelmi minisztertől.

 

Borítókép: Vasile Dincu román védelmi miniszter a romániai Constantában 2022. március 2-án (Fotó: DPA/DPA Picture-Alliance via AFP/Christophe Gateau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.