Dincu: A békéhez tárgyalni kell Oroszországgal

Tárgyalásokra van szükség egy békemegállapodás eléréséhez az ukrajnai háború kapcsán, de Kijev nem tud egyedül tárgyalni, mivel az ukrán politikusoknak vállalhatatlan a területvesztés – mondta a román védelmi miniszter. Vasile Dincu szerint a „világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak” kellene tárgyalnia Ukrajnáért.

Vasile Dincu
Czech Defence Minister Jana Cernochova (2nd L) and the European Union's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (L) welcome Romania's Minister of Defense Vasile Dincu (R) at the start of an Informal Meeting of EU Defence Ministers on August 30, 2022 in Prague, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek / AFP) Fotó: Michal Cizek / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A béke egyetlen esélye az Oroszországgal folytatott tárgyalás lehet. (…) A világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak tárgyalnia kellene Ukrajna biztonsági garanciáiról és a békéről Oroszországgal. Ukrajna egyedül nem fog tudni tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály ebben a pillanatban nem engedheti meg magának, nem vállalhatja (…) területek elvesztését, végső soron az igazságtalan területvesztést

 – fogalmazott a szociáldemokrata tárcavezető egy hétvégi televíziós interjúban.

Dincu úgy látja, Oroszországnak megvannak a forrásai a háború elhúzására. „Ideális lenne egy tárgyalási helyzetet elérni, még akkor is, ha ez egy befagyott konfliktust eredményezne. A tárgyalás még mindig hasznosabb lenne, mint az, ami most történik, az emberi életek és a javak elpusztítása” – érvelt a védelmi miniszter. 

A román politikus szerint az egyetlen lehetőség Vlagyimir Putyin politikai pályafutásának lezárására az lenne, ha a rendszeren belül találnának egy vezetőcserére alkalmas szereplőt.

A bukaresti kormány védelmi tárcavezetője egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy az orosz elnök csak blöffölt a nukleáris fenyegetéssel. Az Agerpres által idézett Dincu azt mondta: Putyin megpróbál ráijeszteni az európai országokra azzal a céllal, hogy ismerjék el az Ukrajna négy megszállt régiójában tartott álnépszavazások eredményeit.

Hétfőn Bogdan Aurescu román külügyminiszter határozottan elítélte a Kijevet ért orosz rakétatámadásokat. Mint fogalmazott, ezek súlyosan megszegik a nemzetközi jogban lefektetett humanitárius elveket, hiszen lakott területet céloztak.

A román diplomácia vezetője arról is tájékoztatott, hogy Románia kijevi nagykövetségének munkatársai közül senki sem sérült meg. Az egyik rakéta a külképviselet épületétől mindössze 850 méterre csapódott be.

 

Borítókép: Jana Cernochova cseh védelmi miniszter (második balról) és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (bal oldalon) fogadják Vasile Dictu román védelmi minisztert az Európai Unió védelmi minisztereinek informális találkozóján Prágában, 2022. augusztus 30-án (Fotó: AFP/Michal Cizek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.