időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Az Európai Parlament tovább támogatná Ukrajnát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 14:06 2022.10.06. 14:24
Az Európai Parlament tovább támogatná Ukrajnát

Az Európai Parlament az Ukrajnának juttatott katonai segítség növelésére, és további szigorú szankciók elfogadására szólította fel az uniós tagállamokat és a többi országot – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön. A képviselők a strasbourgi plenáris ülésen 504 szavazattal, 26 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a kelet-ukrajnai Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megye jogellenes elcsatolását és az azt igazolni hivatott népszavazások eredményét semmisnek minősítették.

A katonai támogatás növelésével kapcsolatban a képviselők arra kérték a bizonytalankodó tagállamokat, hogy vegyék ki méltányos részüket a katonai segítségnyújtásból, hiszen az – véleményük szerint – a háború lerövidítését szolgálja. Kijelentették: felelőtlenek az atomfegyverek bevetésére vonatkozó közelmúltbeli orosz fenyegetések, és arra szólították fel a tagállamokat és a nemzetközi partnereket, hogy dolgozzanak ki gyors és határozott válaszlépést arra az esetre, ha Oroszország nukleáris csapást mérne Ukrajnára.

„Oroszország minden arra irányuló kísérlete, hogy a megszállt területek elleni támadásokat Oroszország elleni támadásként, ezáltal nukleáris válaszreakció indokaként állítsa be, jogellenes és alaptalan” – fogalmaztak. 

A fenyegetés nem fogja visszatartani az Európai Uniót attól, hogy további segítséget nyújtson Ukrajnának az önvédelemhez – szögezték le.

A képviselők elítélték az orosz katonai mozgósítást és azt, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek lakosait arra kényszerítik, hogy Oroszország fegyveres vagy kisegítő erőiben szolgáljanak.

Az Északi Áramlat csővezetékkel kapcsolatban megjegyezték: a sérülések bizonyítják, hogy mennyire veszélyes politika az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség növelése. Az állásfoglalás felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék elsődleges feladatként a létfontosságú európai infrastruktúra védelmét, növeljék annak külső támadásokkal szembeni védettségét, és továbbra is támogassák a kelet-európai és nyugat-balkáni partnerek ellenállóképességét.

Végezetül nemzetközi törvényszék létrehozását kérték az Ukrajna elleni háborúban elkövetett bűntettekkel kapcsolatban. A képviselők a bíróságon Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ukrajnai háború kiterveléséért, elindításáért és végrehajtásáért felelősök és katonai tisztviselők és megbízottjaik ellen büntetőeljárást indítanának.

 

Borítókép: az Európai Parlament képviselői a gáz- és atomenergia-ágazatokról szavaznak a strasbourgi ülésteremben 2022. július 6-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Energetikai EU-csúcs

„Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.