időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

„Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor”

Forrás: MTI
2022.10.07. 07:11 2022.10.07. 08:02
„Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor”

Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat követő csütörtök késő esti sajtótájékoztatón a Hradzsinban.

Oroszország Ukrajna elleni támadása ugyanis Európa stabilitását és biztonságát veszélyezteti

– szögezte le a cseh kormányfő.

Petr Fiala sikeresnek és hasznosnak minősítette a prágai találkozót

Ez a platform lehetőséget adott a kötetlen véleménycserére fontos kérdésekben, ennek bizonyítéka 44 ország vezetőinek jelenléte és az, hogy megegyeztünk a folytatásban

– hangsúlyozta Petr Fiala.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EPC nem akar új európai szervezetté válni, s nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat.

Közös célunk Európa biztonságának, stabilitásának és jólétének a megerősítése

– mondta Petr Fiala. Egyetértettünk abban – fejtette ki a cseh kormányfő –, hogy a politikusoknak dolgozniuk kell a további kezdeményezések és elképzelések megvalósításán is.

A miniszterelnök-házigazda közölte, hogy az EPC következő ülésére Chisinauban, Moldova fővárosában kerül sor, majd Spanyolország és Nagy-Britannia lesz a házigazda. Fiala köszönetet mondott a francia államfőnek, hogy kezdeményezte az EPC létrehozását.

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt hangsúlyozta: az általa kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál szélesebb körben, rugalmasan nyújtson lehetőséget időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához. 

Régi elképzelésről van szó, amely most megvalósult

– jegyezte meg.

A francia államfő fontosnak minősítette, hogy a 44 európai ország politikai vezetői Prágában kinyilvánították egységüket az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban.

Mindnyájan elítéltük Oroszországot és kiálltunk Ukrajna mellett

– mutatott rá Macron.

A prágai tanácskozáson az EU 27 tagállamán kívül 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői vettek részt.

A csúcstalálkozókra azért kerül sor Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia államfőt az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Energetikai EU-csúcs

Orbán Viktor: Ideje a brüsszeli hibákat kijavítani + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.